Arkitekturpriset Kasper Salin-priset går till ombyggnaden av Kulturhuset i Stockholm. Foto: Jonas Malmström

Kasper Salin-priset till ombyggnaden av Kulturhuset i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Arkitekturpriset Kasper Salin-priset går till ombyggnaden av Kulturhuset i Stockholm, ett arbete som letts Per Ahrbom. Det är första gången priset går till en ombyggnad, och dessutom en byggnad som redan fått priset en gång.

– Jag har jobbat med det här huset sedan allra första stund, sedan 1965. Det betyder allt, säger Per Ahrbom till Kulturnyheterna.

Sveriges Arkitekter delar varje år ut Kasper Salin-priset till ett svenskt byggnadsverk eller grupp av byggnader som anses vara av hög arkitektonisk kvalitet.

När Kulturhuset i Stockholm byggdes, ritat av arkitekten Peter Celsing, belönades det med Kasper Salin-priset 1972. Nu står det klart att husets ombyggnad, som utformats av Per Ahrbom och byrån Ahrbom & Partner, får 2020 års Kasper Salin-pris.

– Det syns inte så mycket, men det är ett väldigt omfattande projekt. Man har jobbat med fasaderna, alla tekniska system, inredning, konst och en öppen bottenvåning med bättre tillgänglighet, säger jurymedlemmen Torun Hammar till Kulturnyheterna.

Därmed är det första gången en ombyggnad belönas med priset, och dessutom första gången samma byggnad får priset två gånger.

Hållbarhet i fokus

En del av vinnarmotiveringen lyder: ”Vinnaren representerar betydelsen av en kvalificerad arkitekts närvaro över tid, där ombyggnaden utgör ett crescendo i en ständigt pågående process.” Arkitekten Per Ahrbom är född 1938 och var en nära medarbetare till Kulturhusets ursprunglige huvudarkitekt Peter Celsing.

– Det känns otroligt kul. Jag hade hoppats men inte vågat tro på det. Jag har jobbat med det här huset sedan allra första stund, sedan 1965. Det betyder allt, säger Per Ahrbom till Kulturnyheterna.

– Tiden ändras. I dag är hållbarheten arkitekternas utmaning. Vi ska ta hand om det som redan är byggt, och att lyfta fram den processen i finrummen är viktigt för arkitekturen, säger Torun Hammar.

Per Ahrbom står bakom arkitektbyrån Ahrbom & Partner som under de senaste åren lett en rad nybyggnadsprojekt, renoveringar och om- och tillbyggnader av bland annat Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala, Kungliga tekniska högskolan, Stockholms stadsbibliotek, Skatteskrapan och Handelshögskolan i Stockholm.

Kasper Salin-priset instiftades 1962 på grundval av en vilande donation av Stockholms stadsarkitekt Kasper Salin (1856-1919).

Tidigare vinnare:

2019 – Bostadsrättsföreningen Viva

2018 – Ateljébostad, Gotland

2017 – Skissernas museum i Lund

2016 – HSB Studio 1, Örgryte Torp

2015 – KTH Arkitekturskolan, Stockholm

2014 – Kulturhuset Väven i Umeå

2013 – Nya krematoriet på Skogskyrkogården i Stockholm

2012 – Domkyrkoforum i Lund

2011 – Station Triangeln i Malmö

2010 – Ryaverket i Göteborg

2009 – Urbana Villor i Malmö

2008 – Kalmar Konstmuseum

2007 – House of Sweden i Washington

2006 – Aranäsgymnasiet i Kungsbacka

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.