Katarina Frostenson. Foto: Vilhelm Stokstad/ TT

Katarina Frostenson: ”Vi fick inte ge vår bild”

Uppdaterad
Publicerad

I en artikel, skriven av juristen och skribenten Jesús Alcalá, uttalar sig Katarina Frostenson för första gången om turerna i Svenska Akademien. Katarina Frostenson är gift med den man som i medierna kallats kulturprofilen och deltar sedan i april inte i Akademiens arbete.

Efter Dagens Nyheters artikel där 18 kvinnor anklagade den så kallade kulturprofilen för sexuella trakasserier, uteslöts hans fru Katarina Frostenson från Svenska Akademiens mejlutskick, skriver Jesús Alcalá i en debattartikel i Kristianstadsbladet och Ystads Allehanda.

Jesús Alcalá har pratat med Katarina Frostenson via mejl och skriver att hon nekades ge sin syn på uppgifterna i Dagens Nyheter:

”[Makens namn] och jag bad om att få komma före Akademiens sammanträde den 23 november. Vi ville ge våra bilder av historierna och anklagelserna, men det förnekades oss.”

När det gäller jävsanklagelserna, som går ut på att kulturprofilens verksamhet ”Klubben” mottagit stöd på 80.000 kronor per år från Akademien, skriver hon att hon aldrig deltagit i de besluten.

”Uppfattade det som ett hot”

Katarina Frostenson skriver till Acalá att hon fick tre alternativ av den dåvarande ständiga sekreteraren Sara Danius: att frivilligt lämna sin stol, att fortsätta med restriktioner, som att inte delta i prisarbetet, eller att hon skulle uteslutas och klubben polisanmälas.

”Jag lyssnade till detta och ställde sedan en fråga: vad den senaste punkten kunde utgöra för alternativ/möjlighet. Det kunde Sara Danius inte ge svar på. Jag uppfattade den punkten som en tydlig påtryckning, för att inte säga ett hot”, skriver Frostenson.

I april lämnade Katarina Frostenson och Sara Danius sina stolar i Svenska Akademien.

En längre version av artikeln kommer att publiceras i den tyska tidningen Die Zeit.

”Ett rent övergrepp”

Till Kulturnyheterna säger Jesús Alcalá att den bild som målades upp i medierna av händelserna i Akademien inte stämmer överens med de handlingar han tagit del av.

– Den bild man hade målat upp av Katarina Frostensson var helt felaktig. Jag uppfattar det som ett rent övergrepp begånget av några akademiledamöter och av somliga medier, säger Jesús Alcalá.

Hur opartisk är du i den här granskningen?

– Jag är hundra procent opartisk. Jag känner inte Katarina Frostenson och hennes man.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer