Modellen Rosie Huntington-Whiteley, och artisterna Katy Perry och Rihanna på årets Metgala. Foto: TT

Katolicismen tema under avantgardmodets natt i New York

Uppdaterad
Publicerad

Änglar, madonnor och en och annan påve intog röda mattan i New York när årets Metgala gick av stapeln natten till tisdag. Temat för kvällen var katolska kyrkans inflytande på modevärlden.

Den årliga Metgalan är en av modebranschens viktigaste kvällar. Då passar skådespelare, musiker, politiker och andra celebriteter på att klä sig i överdådiga avantgardeskapelser för att samla in pengar till New Yorks Metropolitan Museum of Arts Costume Institute. En biljett till festen som kallas för ”östkustens oscarsgala” kostar 30 000 dollar per person.

Värden Anna Wintour med dottern Bee Shaffer, realitystjärnan Kim Kardashian och skådespelaren Frances McDormand Foto: TT

Värden för tillställningen, som anordnats sedan 1948, är Vogues chefredaktör Anna Wintour.

Galan brukar sammanfalla med öppnandet av Costume Institutes årliga modeutställning. I år går den under titeln ”Heavenly Bodies” och handlar om hur katolicismen inspirerat modeskapare genom åren.

Modellen Gigi Hadid, skådespelaren Blake Lively och artisten Jennifer Lopez Foto: TT

Trump bannlyst

Vad som pågår bakom stängda dörrar under kvällen får de vanliga dödliga inte veta längre. Sedan tre år tillbaka är det strikt förbjudet för gäster att göra uppdateringar på sociala medier efter att man passerat röda mattan.

Musikerna Lana Del Rey och Jared Leto och skådespelarna Chadwick Boseman och Ruth Negga. Foto: TT

USA:s president Donald Trump var i flera år en flitig besökare på galan. 2004 friade han till sin fru Melania där, men han är numera bannlyst från festligheterna för gott, enligt Anna Wintour som inte uppgav en anledning.

Skådespelaren Sarah Jessica Parker och artisterna Madonna och Solange Knowles Foto: TT
Skådespelarna Alicia Vikander, Lena Waithe och teaterchefen Jordan Roth. – För mig är temat ”var dig själv”. Du föddes som Guds avbild, eller hur? sa Lena Waithe som bar en cape i regnbågsfärger. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.