Foto: TT

Kazuo Ishiguro: ”En ära som tar andan ur mig”

Uppdaterad
Publicerad

Kazuo Ishiguro tilldelas 2017 års Nobelpris i litteratur. När internationella medier når den japansk-brittiske författaren har han ännu inte informerats av Svenska akademien.

– Jag visste inte om det var en bluff, säger Ishiguro till brittiska BBC.

För att han ”i romaner med stark känslomässig verkan har blottat avgrunden under vår skenbara hemhörighet i världen”. Så lyder Svenska akadamiens motivering när Kazuo Ishiguro tilldelas 2017 års Nobelpris i litteratur.

– Det är en ära som tar andan ur mig, jag får nu vandra längs med samma stig som några av historiens största författare har vandrat före mig, säger Kazuo Ishiguro till BBC.

Nobelpriset

– Det är ett fantastiskt erkännande.

Via sin agent skickar Ishiguro under eftermiddagen ut följande uttalande:

”Det här är fantastiska och helt oväntade nyheter. De kommer i en tid när världen präglas av ovisshet kring värderingar, ledarskap och säkerhet.

Jag hoppas att jag genom att hedras på det här sättet i någon mån kan uppmuntra de krafter som verkar för samförstånd och fred i vår tid.”

LÄS MER: Sara Danius: Som en blandning mellan Kafka och Jane Austen

Trodde det var ”fake news”

När han kontaktas av BBC har Svenska Akademien ännu inte nått fram till Ishiguro. Han var därför inte säker på om nyheten verkligen var sann.

Kazuo Ishiguro säger att han hoppas att Nobelpriset kommer att verka för någonting gott.

– Världen befinner sig i ett väldigt osäkert läge, jag hoppas att alla Nobelpris som delas ut nu kan verka för någonting positivt i världen, säger han till BBC.

– Jag känner mig verkligen rörd. Om jag på något sätt kan bidra till någonting det här året, som betyder någonting bra för samtalsklimatet i denna osäkra tid, så vill jag det.

LÄS MER: Det här är Kazuo Ishiguro

På torsdagseftermiddagen bekräftar Sara Danius, Svenska akademiens ständiga sekreterare, för GP, att hon nu har pratat med Kazuo Ishiguro.

– Han tycker att det är en stor sak att vara med i en tradition, själva Nobeltraditionen, med så många storartade författare i Nobelprisets historia, säger hon till GP.

– Han känner sig stolt över att få vara med där och han tycker också att Svenska Akademien är värd all respekt därför att den inte tittar åt sidan, den har sina värden och håller hårt på dem oavsett vad som händer runt omkring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset

Mer i ämnet