Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gamla arkitekthögskolan i Stockholm är ett hus många Stockholmare tycker är fult.

KD vill att medborgare ska kunna stoppa fula hus

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valresultat

Vanliga människor och arkitekter tycker om olika sorters byggnader. Det menar Kristdemokraterna i Stockholms stad, som nu vill införa en skönhetspanel som består av vanliga stockholmare.

Kristdemokraterna hävdar i ett pressmeddelande att stadsbyggandet lider av ett demokratiskt underskott. 

– En av de vanligaste synpunkterna jag får till mig som politiker är från människor som tycker att det byggs för fult. Man undrar varför det inte byggs vackrare, varför det byggs så tråkigt, säger Kristdemokraternas gruppledare i Stockholms stad, Erik Slottner (KD).

Kritik från arkitekten

Panelen skulle bestå av 1000 personer som skickat in en intresseanmälan. Erik Slottner hoppas på att panelen skulle förhindra modernistiska byggen, och ger nya Liljevalchs som exempel. 

– Jag menar att fasader och byggnaders uttryck påverkar människors hälsa, faktiskt.

Förslaget har inspirerats av ett projekt i Upplands Väsby kommun. 600 medborgare svarade att de tyckte bäst om sekelskifteshus. Kommunen utlyste sedan en arkitekttävling där husen skulle se ut som de byggts för 100 år sedan.

”Inte seriöst”

En av de vinnande arkitekterna kritiserade projektet, och menade att det var för mycket fokus på fasaderna. Inga kvalitetskrav för hållbarhet, lägenhetsstorlek eller funktion fanns med i tävlingen.  

– Det är nog fasaden och det yttre som är viktigt när det kommer till vad medborgarna tycker, för det är det som påverkar det offentliga rummet. Lägenhetsfördelning och planlösning tycker jag inte att allmänheten har så mycket med att göra, säger Erik Slottner (KD).

 Oppositionen håller inte med om att ett det finns ett behov av en sådan här panel. 

”Det finns redan ett skönhetsråd i Stockholm. Att lägga till ytterligare ett skönhetsråd känns inte som ett seriöst förslag. Hade Kristdemokraterna menat allvar har de haft fyra år på sig när de styrt Stockholm”, skriver oppositionsborgarrådet Jan Valeskog (S) i ett mejl till Kulturnyheterna. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2022

Mer i ämnet