”Lappade till en kille”, se Kikki Danielsson berätta om hur hon tvingades försvara sig mot påträngande män från publiken. Foto: SVT/Den svenska dansbandshistorien

Kikki Danielsson om kränkningarna under dansbandsåren

Uppdaterad
Publicerad

Under sina år som frontfigur i dansbandet Wizex upplevde Kikki Danielsson flera obehagliga stunder på scenen. I dokumentärserien Den svenska dansbandshistorien berättar hon om hur män i publiken kunde bli närgångna under spelningarna. 

– De kunde stå ett gäng och slå vad om vem som vågade gå längst upp på mitt knä, säger hon. 

I Den svenska dansbandshistorien beskrivs en mansdominerad bransch under 70- och 80-talet, och en tuff arbetsmiljö för de få kvinnor som var verksamma i den.

Kikki Danielsson var sångare i dansbandet Wizex åren 1973-1982. Hon berättar att medmusikerna aldrig ställde till problem, snarare tvärtom – men att män i publiken ibland kunde vara kränkande. Kikki Danielsson kände sig till exempel vid en spelning tvungen att lämna scenen för att byta om från kjol till byxor för att slippa förnedras av män i publiken. Vid ett annat tillfälle slog hon till en påträngande man.

– Jag lappade till en kille med hela handflatan så jag nästan tappade känseln, säger hon i dokumentärserien.

Vill du se mer av kvinnorna i dansbandsvärlden? Se Den svenska dansbandshistorien i SVT1 onsdagen den 4 november klockan 21.00 eller redan nu på SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.