Kina censurerar Pirates of the Caribbean

Uppdaterad
Publicerad

Storfilmen Pirates of the Caribbean: At World's End har vållat ogillande hos de kinesiska censurmyndigheterna. Enligt kritiker har censurklippningen gjort det svårt att följa med i berättelsen.

Magasinet Variety skriver att en del scener med Hong Kong skådespelaren Chow Yun-fat har klippt bort eller ändrats. Chow spelar piratkaptenen Sao Feng, vilken porträtteras som en flintskallig man med långa naglar, klädd i dräkter från Qing-dynastin. Enligt många kinesiska inlägg på olika webbforum har skildringen kritiserats för att vara en typisk Hollywood-bild av kineser.

Men det är inte bara Chow Yun-fats karaktär som verkar fallit offer för censursaxen. Enligt rapporter från Peking har en del våldsamma scener också klippts bort. Sammantaget ska klippningen ha gjort det svårt för biobesökaren att hänga med i filmen.

Från filmbolaget Disney hälsar man kort att den kinesiska publiken får se en kinesisk version av filmen.

Den kinesiska filmdistributören som ansvarar för filmen i landet hävdade tidigare att inga klippningar gjorts. Efter rapporter om bortklippt våld ville dock inte distributören kommentera det hela längre.

Den kinesiska filmcensuren har inte gått att nå för en kommentar, rapporterar brittiska BBC.

Kulturnyheterna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.