Det har gått 15 år sedan de populära Mario-spelen varit lagliga i Kina. Här en bild ur ”Super Mario 3D World” från 2014. Foto: AP/TT

Kina häver tv-spelsförbud

Uppdaterad
Publicerad

Tv-spel har återigen blivit lagligt i världens största land, när Kina nu häver sitt mångåriga förbud för att tillverka och sälja tv-spelskonsoler.

Kina har beslutat att häva sitt 15 år långa förbud för att sälja tv-spelskonsoler i landet. Enligt kulturministeriet kommer spelkonsoler som Playstation, Xbox och Nintendo nu kunna säljas fritt inom landet.

Kina förbjöd spelkonsoler 2000 på grund av att konsolerna och deras 3D-världar skulle kunna ha ”negativa effekter” på barns mentala och fysiska utveckling, samtidigt som man menade att tv-spel var ett slöseri med tid.

Begränsad effekt

Förbudet har däremot inte lett till att kineser inte spelar spel, utan istället till att landet blivit en av världens största marknader för spel till datorer och mobiltelefoner, som trots konsolkritiken fortsatte vara tillåtet inom landet även efter år 2000.

Förra året lättade Kina på restriktionerna, då man tillät en hårt reglerad konsolförsäljning i en begränsad ”frihandelszon” i Shanghai. Både Sony och Microsoft meddelade då att man skulle att börja tillverka konsoler inom landet.

Kommer censureras

Nu tillåts alltså handeln över hela Kina, som med sina 1,5 miljarder invånare utgör världens potentiellt största spelmarknad. Frågan är bara om spelföretagen kommer att lyckas etablera spelkonsoler som ett relevant alternativ efter en 15-årig frånvaro från spelmarknaden.

Det kinesiska kulturministeriet meddelar samtidigt att man kommer att censurera ”olämpligt innehåll” i spel som ges ut i landet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer