Liu Xiaobo avled under torsdagen på ett sjukhus i Kina.
Xiaobo dömdes 2009 till elva års fängelse för uppvigling, men fick för ett par veckor sedan lämna fängelset efter att ha diagnosticerats med obotlig levercancer.
LÄS MER: Fredspristagaren Liu Xiaobo har avlidit
Och enligt Ulrika K Engström, Kinakännare, journalist och ansvarig för Svenska institutets ledarskapsprogram i Mellanöstern och Nordafrika, hade Liu Xiaobo en viktig plats inom den radikala oppositionen i Kina.
– Jag skulle beskriva honom som en viktig intellektuell kraft i det kinesiska samhället, eftersom han var en så radikal oppositionell, och oppositionen i Kina är så väldigt liten. Jag skulle inte beskriva honom som folkkär, men som den radikale tänkaren som var en spjutspets för oppostitionen. En man som upprör en del och inte är rädd för att säga vad han tänker och tycker, även i en väldigt repressiv regim.
Enligt Ulrika K Engström finns det också ett citat, som, enligt henne, på många sätt beskriver den kinesiske författaren och regimkritikern.
– ”Tyrannin är inte skrämmande . Vad som är verkligt skrämmande är underdånighet, tystnad och prisandet av tyranniet. Det enda som betyder något är ditt eget val och beslutet att acceptera konsekvenserna av det valet.”
Information släpptes från fängelset
Ulrika K Engström säger till Kulturnyheterna att hon inte läst de kinesiska tidningarna efter dödsbudet, men säger att hon utgår ifrån att Xiabos död inte rapporterats i landets medier. Däremot fick såväl Svenska PEN som den kinesiska motsvarigheten Independent Chinese PEN Center för en tid sedan material från Xiaobos fängelsevistelse, berättar hon.
– Vi fick en massa klipp från fängelset och bilder från läkarundersökningar, ganska privata sådana, på Xiaobo. Det började släppas information som inte släppts tidigare. Det tror jag är ett tecken på att myndigheterna var oroliga för att man skulle kritisera Kina för behandlingen av Xiaobo och att man förstod att det var väldigt kort kvar.
”Ett sätt att rentvå sig”
Enligt Ulrika K Engström har också kinesiska myndigheter den senaste tiden gått ut med kommunikéer, där man berättat att man låtit utländska läkare undersöka Liu Xiaobo – vilket väckte ett hopp om att den kinesiske dissidenten skulle kunna få lämna landet.
– Det är ett sätt att rentvå sig – man brukar släppa fångar som är stora namn för att man inte vill ha deras död på sina händer. Och jag blev väldigt hoppfull och tänkte att det var en chans att få ut honom, men tyvärr hade vi fel.