I veckans ”Svenska nyheter” bad Jesper Rönndahl människor som blev sårade av skämten om ursäkt – men inte Kinas regering. Foto: SVT

Kinas ambassad vill ha ny ursäkt av SVT

Publicerad

Kinas ambassad uppmanar SVT att återigen be om ursäkt, på ett ”seriöst sätt”, för ett inslag i satirprogrammet ”Svenska nyheter” med Jesper Rönndahl. Uttalandet kommer efter att JK lagt ner förundersökningen om hets mot folkgrupp.

Justitiekanslern (JK) kom tidigare i veckan fram till att ett satiriskt inslag i ”Svenska nyheter” med Jesper Rönndahl inte kan bedömas vara hets mot folkgrupp eller ett yttrandefrihetsbrott. Nu har kinesiska ambassaden tagit del av rapporteringen kring beslutet, enligt ett uttalande på sin webbplats. Och man vill, trots att det tidigare gjorts av programmets ansvariga utgivare, att SVT ber om ursäkt.

”Kan inte dölja den rasistiska grunden”

”Uttalandena kan inte dölja den rasistiska grunden i programmet. Den så kallade yttrandefriheten kan inte användas för att dölja rasism eller att inkräkta på andra länders värdighet. Vi uppmanar återigen SVT att stå för sitt allvarliga misstag och att be om ursäkt på ett seriöst sätt till Kina och den kinesiska befolkningen”, skriver ambassaden på hemsidan.

Avfärdade ursäkten som ”hycklande”

Bakgrunden är att SVT den 21 september sände en fejkad informationsfilm riktad till kinesiska turister i satirshowen ”Svenska nyheter”. Det fick Kinas ambassad i Stockholm att anklaga SVT för att vara rasistiskt. Programmets ansvarige utgivare Thomas Hall bad efter många turer om ursäkt, men ambassaden avfärdade ursäkten som ”hycklande”.

Flera personer anmälde avsnittet till JK, som prövade ärendet och inte fann några skäl till att fortsätta med förundersökningen, med motiveringen att programmet är uppenbart satiriskt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer