Kinas ambassadör: ”Vi reagerar på lögner”

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen anklagade företrädare för den kinesiska regimen SVT Nyheter för att sprida propaganda, ett i raden av kritiska uttalanden mot svenska medier, från den kinesiska ambassaden i Stockholm.
– Den rapportering om Kina som får oss reagera är lögner, säger Kinas ambassadör Gui Congyou, till Kulturnyheterna.

Under sommaren har företrädare för den kinesiska regimen kritiserat flera svenska medier för deras rapportering om protesterna i Hong Kong. Kinas ambassad i Stockholm har också riktat skarp kritik mot SVT för att sprida ”anti-kinesisk propaganda”, något som Kulturnyheterna tidigare har rapporterat.

Enligt en rapport från Utrikespolitiska institutet som publicerades i juni har Kinas tryck på svenska medier ökat sedan 2018, men detta är inte en bild som Kinas ambassadör i Stockholm, Gui Congyou, delar.

”Förvränger situationen i Kina”

– Det handlar inte om en ökad aktivitet. Då vi ser att svenska mediers rapportering om Kina allvarligt förvränger den verkliga situationen i Kina måste vi klarlägga situationen och bemöta detta, säger Gui Congyou till Kulturnyheterna. 

Svenska medier har vid ett flertal tillfällen de senaste åren retat upp företrädare för den kinesiska ambassaden. Till exempel har nyheter om den fängslade svensk-kinesiske bokförläggaren Gui Minhai och om demonstrationerna i Hong Kong bemötts med hård kritik från kinesisk sida. På ambassadens hemsida blir också listan med kritiska bemötanden mot svensk Kina-rapportering allt längre.

”Aggressiva utfall”

– Vi har noterat att ambassaden ägnar åtskillig tid till att ta del av vad svenska medier rapporterar om Kina. Det har varit en hel del aggressiva utfall och attacker, inte minst mot frilansare. Det är dock ingenting som kommer att påverka vår rapportering, säger Charlotta Friborg, ansvarig utgivare för SVT Nyheter. 

– Rapportering i svenska medier som inte stämmer överens med verkligheten i Kina försvårar vänskapen och samarbetet mellan våra länder. Sådana uttalanden måste vi korrigera och bemöta, säger Gui Congyou.

Menar du att svensk media, som till exempel SVT Nyheter, ljuger när de rapporterar om Kina?

– Den rapportering om Kina som får oss reagera är lögner, säger Gui Congyou.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.