Kinas grepp om kulturen hårdnar: ”Kulturutövarnas uppgift att hylla partiet och landet”

Uppdaterad
Publicerad

Den fängslade förläggaren Gui Minhai, den försvunna skådespelaren Fan Bingbing och en stoppad Ibsen-pjäs har alla skapat rubriker på senare tid.

Kinakännaren och journalisten Ola Wong säger att Kinas grepp om kulturen hårdnat sedan president Xi Jinping tog över makten i landet.

– Det har varit en tydlig utveckling sedan Xi Jinping tog över som partiledare 2012. I sitt linjetal till partikongressen förra året så sade han tydligt att det är kulturutövarnas uppgift att göra folkliga produkter som hyllar partiet, landet, folket och våra hjältar, säger Ola Wong.

(Se inslaget ovan)

Uppmärksammade fall:

  • Fan Bingbing, en av Kinas största stjärnor, har inte setts till i offentligheten sedan den 1 juli. Nu har hon placerats sist på kinesiska myndigheters lista där kändisars ”sociala ansvar” rankas. Det gör att många misstänker att hon sitter i fängelse.
  • Gui Minhai sitter fängslad i Kina sedan 2015. Den svensk-kinesiske förläggaren har jobbat på ett förlag och en bokhandel i Hongkong som givit ut böcker som kritiserat ledarskitet i Kina. I oktober förra året sade den kinesiska regering att Gui släppts fri, med i januari i år greps han igen.
  • En uppsättning av Ibsens En folkefiende skulle sättas upp av den tyska Schaubühneteatern vid en teater i Nanjing, östra Kina. Men föreställningarna ställdes hastigt in. Nu menar den tyska teatern att de blivit belagda med censur efter att publiken som en del av tidigare föreställningar uppmanats dela sina åsikter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.