Fan Bingbing efter att hon har tagit emot priset som bästa kvinnliga skådespelar på Asian Film Awards. Foto: Kin Cheung/TT

Kinesisk superstjärna försvunnen – anklagas för skattebrott

Uppdaterad
Publicerad

En av Kinas största stjärnor, skådespelaren, sångaren och modellen Fan Bingbing, har inte setts till sen första juli. Troligtvis är det för att hon anklagas för skattebrott.

– Det är ett stort signalvärde att ingen står ovanför lagen och det har kommunistpartiet varit tydliga med, säger Ola Wong, journalist och Kinakännare.

Fan Bingbing är internationellt mest känd för att ha varit med i filmen X-Men: Days of Future Past från 2014, men hemma i Kina är hon en av landets med kända stjärnor.

– Hon är någon i stil med Julia Roberts, eller Jennifer Lawrence, säger journalisten och Kinakännaren Ola Wong.

Han nämner att medieuppgifter kommit om att Fan Bingbing anklagas för skattebrott.

– Mycket som tyder på det. Hon har också hamnat på noll poäng i en ranking av stjärnors samhällsansvar som kommit ut från en statlig tankesmedja, som också är en indikation på att hon inte är i kommunistpartiets gunst för närvarande.

Kina vill bort från ”blingbling”

Regimen i Kina vill just nu styra bort ungdomar från dagens stjärnkultur som liknar den i västvärlden.

– Man satsar väldigt mycket nu på att göra stjärnorna till moraliska föredömen som ska stötta partiet och vara sunda och fräscha förebilder för ungdomen, och då tycker man att dagens stjärnkultur i Kina är korrupt. Man vill bort från blingbling-kulturen och mer in i något kommunistiskt ideal, säger Ola Wong.

Fan BingBings försvinnande följer ett tidigare mönster där finansmän, politiker och akademiker anklagas för skattebrott för att de har kritiserat regeringen.

– Konstnären Ai Wei Wei åkte in på skatteutredning när han hade utmanat regimen. Att Fan Bingbing frihetsberövas har ett stort signalvärde i att ingen står ovanför lagen och det har kommunistpartiet varit tydliga med, säger Ola Wong.

Kommer ha problem med sin karriär

Enligt honom kommer stjärnan att troligtvis göra någon form av offentlig avbön och betala en stor summa i böter.

– Hon kommer att ha problem med sin karriär under en period framöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.