Hanne Kjöller och hennes förläggare Dorotea Bromberg. Foto: Scanpix.

Bromberg: ”Det finns ingen hel sanning”

Uppdaterad
Publicerad

Hanne Kjöllers bok ”En halv sanning är också en lögn” kommer att ges ut i en ny version med flera korrigeringar, tillägg och förtydliganden.

Sedan ”En halv sanning är också en lögn” kom ut för några veckor sedan har Hanne Kjöller fått ta emot kritik från en rad håll för påstådda faktafel i boken.

Dorotea Bromberg, på Brombergs förlag, skriver i Dagens Nyheters kulturdel att hon som förläggare under 40 år i branschen aldrig upplevt något som liknar mediestormen kring Hanne Kjöller.

Hanne Kjöller kritiseras för ny bok

Gissar kring verklig persons diagnos

Flera har bland annat reagerat på att Hanne Kjöller gissar kring en verklig persons eventuella diagnos i boken.

Dorotea Bromberg ser inget problem med det.

– Det här är en tolkning som Hanne har rätt att göra, så är det. Det finns ingen hel sanning, vad jag vet, inte i någon bok jag har läst, någonsin. Så det är frågan om vad hon upplever i det här specifika reportaget. Och hur hon anser att det illustrerar det hon vill berätta om, den tes hon driver i boken, säger hon.

Men boken heter ju ”En halv sanning är också en lögn” – gör hon sig inte skyldig till samma problem som hon vill peka på?

– Jag tror att vi pratar förbi varandra. Opinionsjournalisten skriver om sin syn på det hon ser. Men jag tror att det är svårt för många att förstå att det är skillnad på opinionsjournalistik och nyhetsjournalistik, säger Dorotea Bromberg.

”Nästan slutsåld”

Expressen skriver idag att Brombergs förlag drar tillbaka ”En halv sanning är också en lögn”. Men det är något som Dorotea Bromberg bestämt tillbakavisar.

– Vi drar absolut inte tillbaka boken. Jag vet inte om Expressen hittat det påståendet på gatan. Tvärtom är boken nästan slutsåld och vi förbereder nu en nyutgåva, säger Dorotea Bromberg till Kulturnyheterna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hanne Kjöller kritiseras för ny bok

Mer i ämnet