Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Loreen uppträdde på Eurovision 2013 i Malmö. Hör Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), ordförande i kommunstyrelsen, om att staden blir värd för arrangemanget igen år 2024. Foto: TT

Klart: Eurovision Song Contest 2024 arrangeras i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Det blir Malmö som får arrangera Eurovision Song Contest nästa år, bekräftar SVT.

Efter att Loreen vann hela Eurovision Song Contest i år blir det traditionsenligt Sverige som arrangerar tävlingen nästa år. Nu står det klart att tävlingen hålls i Malmö.

Semifinalerna hålls den 7 och 9 maj, och finalen den 11 maj i Malmö Arena.

Sverige har varit värdland för Eurovision Song Contest sex gånger tidigare, därav tre i Stockholm, två i Malmö och en gång i Göteborg.

Malmö mest lämpad

Fyra städer visade intresse inför att arrangera tävlingen – Stockholm, Malmö, Göteborg och Örnsköldsvik.

Enligt Ebba Adielsson, exekutiv producent och ytterst ansvarig för Eurovision Song Contest 2024, föll valet på Malmö efter en helhetsbedömning av de olika alternativen.

– Malmö är en fantastisk stad med ett rikt kulturliv, och de har en väldig bra infrastruktur. Det har hänt väldigt mycket sedan sist Malmö arrangerade Eurovision Song Contest 2013, säger hon till SVT Kulturnyheterna och fortsätter:

– Det finns en smart och hållbar logistik som gör förutsättningarna väldigt goda i Malmö att skapa en fest för hela Europa, både för besökarna på plats och för tittarna hemma.

Oklar prislapp

Enligt Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), ordförande i kommunstyrelsen i Malmö, finns det goda ekonomiska förutsättningar för att arrangera Eurovision i staden.

– Vi hade aldrig gått in i detta om vi inte såg att det gav så mycket tillbaka i form av arbetstillfällen och en skjuts för besöksnäringen. Sedan exakt vad prislappen landar får vi se. Men mycket handlar om att använda de resurser vi redan har, säger hon.

FAKTA: EUROVISION SONG CONTEST I SVERIGE

1975: Stockholm, Stockholmsmässan. Programledare: Karin Falck.

1985: Göteborg, Scandinavium. Programledare: Lill Lindfors.

1992: Malmö, Malmö Isstadion. Programledare: Lydia Capolicchio och Harald Treuriger.

2000: Stockholm, Globen. Programledare: Kattis Ahlström och Anders Lundin.

2013: Malmö, Malmö arena. Prograledare: Petra Mede.

2016: Stockholm, Globen (nuvarande Avicii Arena). Programledare: Petra Mede och Måns Zelmerlöw.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.