Klassiska danska jazzklubben Montmartre bommar igen

Uppdaterad
Publicerad

En av Europas mest kända jazzklubbar, Jazzhus Montmartre i Köpenhamn, stänger med omedelbar verkan. Hyresavtalet har sagts upp och personalen har skickats hem.

Anledningen är ekonomiska bekymmer till följd av de danska coronarestriktionerna.

Jazzklubben klarar inte av att bedriva sin verksamhet med det nuvarande publiktaket på 35 personer, skriver man i ett pressmeddelande. Montmartre har vanligtvis plats för 85 personer.

Danmark har idag ett tak på 500 personer vid vissa godkända sammankomster, men publiken behöver hålla ett ordentligt avstånd oavsett antal.

”Hoppades på större hjälppaket”

Tidigare i år utsågs Montmartre till att bli en så kallad regional scen av Köpenhamns stad. Tanken var att ge den ideellt drivna klubben chans att få både statligt och kommunalt stöd för att överleva pandemin.

Men den danska statens konstfond har inte beviljat jazzscenen tillräckligt mycket pengar, säger Michael Christiansen, ordförande i Jazzhus Montmartre.

– Vi hade hoppats på ett lite större hjälppaket, säger han.

Miles Davis och Stevie Wonder

De mörka framtidsutsikterna gör att klubben ställer in alla konserter, att hyresavtalet har sagts upp och att personalen har skickats hem.

Jazzklubben Montmartre öppnade 1959, med saxofonisten Stan Getz som återkommande gästartist. Under 70- och 80-talet utvecklades klubben till att bli en av Europas mest inflytelserika och rymde namn som Miles Davis, Stevie Wonder, Sonny Rollins och James Brown.

I princip alla internationella jazzstjärnor har satt sin fot på Köpenhamnsklubbens scen, och många har spelat in liveskivor på Montmarte.

Det är oklart om Montmartre har planer på att öppna igen efter pandemin. Kulturnyheterna söker Michael Christiansen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.