Klassiska danska jazzklubben Montmartre överlever

Uppdaterad
Publicerad

Konsertscenen Jazzhus Montmartre i Köpenhamn räddas av offentliga krispaket och privata donationer. Beskedet kommer veckor efter att klubben bommat igen på grund av ekonomiska bekymmer.

”Vi vill rikta ett stort tack till de personer och institutioner som gjort detta möjligt”, säger Montmartres ordförande Michael Christiansen i ett pressmeddelande.

Klubben meddelade i början av september att man stängt ner verksamheten. Anledningen var ekonomiska bekymmer till följd av de danska coronarestriktionerna.

Öppnar i november

Nyheten fick stor uppmärksamhet då Jazzhus Montmartre räknas till en av Europas mest klassiska jazzklubbar. Politiker och privata finansiärer engagerade sig i att rädda scenen, något man nu lyckats med.

Montmartre planerar att slå upp portarna igen i början av november och driften av klubben ska vara garanterad för minst fyra år framåt.

Rymt många stjärnor

Montmartre öppnade 1959, med saxofonisten Stan Getz som återkommande gästartist. Under 70- och 80-talet blev klubben allt mer inflytelserik och rymde namn som Miles Davis, Stevie Wonder, Sonny Rollins och James Brown.

I princip alla internationella jazzstjärnor har satt sin fot på Köpenhamnsklubbens scen, och många har spelat in liveskivor på Montmarte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.