Cli-fi, fakta, målande romaner. De senaste åren har det kommit många böcker som handlar om klimatet. Vi tipsar om tre aktuella titlar du borde läsa. Foto: SVT

Guide: Här är de bästa klimatböckerna just nu

Publicerad

Klimatkrisen är årets största tema på Bokmässan i Göteborg, och flera programpunkter kretsar kring klimatfrågan. En av frågorna som diskuteras är vilken roll kulturen och litteraturen kan spela i en global klimatomställning.

En av gästerna på plats är den prisbelönte författaren Amitav Ghosh från Indien, som bland annat skrivit om bristen på klimatskildringar i essäsamlingen ”Den stora galenskapen – klimatförändringarna och det otänkbara”.

I boken menar han att människor i framtiden kommer att ställa sig frågande till varför det inte skrevs och tänktes mer kring den världsomspännande kris som klimatförändringarna innebär. Varför är klimatet ofta frånvarande i skönlitteraturen?

Flera svenska klimatskildringar

De senaste åren har det dock kommit flera klimatskildringar inom skönlitteraturen, en av de mest kända författarna som skildrat effekterna av klimatkrisen är norska Maja Lunde med böcker som ”Binas historia” och ”Przewalskis häst”.

Svenska Anna Dahlqvist kom i år ut med romanen ”Det är tropiska nätter nu” om en kvinna blir sjuk av klimatångest.

Jens Liljestrands ”Även om allt tar slut” som gavs ut förra året skildrar hur några människors liv skakas om när en skogsbrand bryter ut i Dalarna. I poeten Jonas Grens debutroman ”Kromosomparken” som kom i augusti, möter vi ett Sverige där geoingineering blivit vardag.

Alltså olika sätt att på vetenskaplig väg manipulera klimatet.

I klippet ovan tipsar vi om tre spännande och aktuella böcker med klimattema.

Böckerna i klippet

Jens Liljestrand: ”Även om allt tar slut”, Albert Bonniers förlag.

Roman om katastrof och vardag. Vi följer fyra personer i samband med att en stor skogsbrand bryter ut i Dalarna.

Peter Alestig: ”Världen som väntar – vårt liv i klimatförändringarnas Sverige”, Mondial förlag.

Fackbok. Med hjälp av forskningsrapporter och intervjuer tecknar Dagens nyheters klimatredaktör Peter Alestig en bild av hur Sverige kommer att förändras till 2050 på grund av klimatförändringarna.

Jonas Gren: ”Kromosomparken”, Weyler förlag. Roman där vi befinner oss i ett framtida Norrland. Läsaren följer en kvinna som jobbar i en geoingineering-fabrik samtidigt som hon sörjer sin döda syster.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.