Journalisten och författaren Dan Josefsson och justitierådet Göran Lambertz. Foto: TT

Dan Josefsson: Knasigare än allt knaseri

Uppdaterad
Publicerad

När journalisten Dan Josefsson bad Göran Lambertz, justitieråd i Högsta domstolen, om en intervju kontrade justitierådet med att be honom om en intervju för en kommande bok.

Dan Josefsson, som skrivit boken ”Mannen som slutade ljuga” och gjort SVT-dokumentären ”Kvinnan bakom Thomas Quick” tillsammans med Jenny Küttim, bad för en tid sedan Göran Lambertz om en intervju för en kommande artikel.

Som svar fick Josefsson istället en förfrågan om att bli intervjuad av Lambertz för en kommande bok som justitierådet avser att skriva om fallet Thomas Quick.

Medier

”Skulle gärna hjälpa dig”

Förutom själva frågan om en intervju bifogade Lambertz en förfrågan om att umgås. Han erbjöd sig samtidigt att ”hjälpa” Josefsson:

”Men jag vill faktiskt inte att du ska förlora den position du har byggt upp, och inte heller ditt goda namn. Jag skulle mycket hellre se att du glider in i en viktig granskningsroll där du gör mycket samhällsnytta och agerar rakt igenom hederligt och öppet. Jag skulle gärna hjälpa dig med det om du vill, t.ex. genom att framhålla de stora svårigheter som fanns med att tolka Quickärendet rätt och att säga att alla kan hamna fel ibland, det är inget konstigt med det.”

– Jag mejlade till HD och får svar om att få hjälp med karriären. Det är helt vansinnigt tycker jag, jag blev förbluffad, säger Josefsson till Kulturnyheterna.

”Du kommer att förlora kampen”

I mejlet från Lambertz så slår åter justitierådet fast sin inställning till Josefssons bok och film om Quick:

”Med Quickärendet är det faktiskt så att det är alldeles uppenbart att det inte var fråga om någon rättsskandal när Quick/Bergwall fälldes. Går man igenom bevisningen ser man att den netto ligger klart över 100 %. Det är också alldeles klart att eventuella bortträngda minnen saknade betydelse för domarna. Jag förstår att du vill kämpa med näbbar och klor mot sådana påståenden, för du kämpar för ditt goda namn och din heder. Du kommer att förlora kampen till sist eftersom du har hamnat fel.”

– Detta är knasigare än allt knaseri med hela Quick-affären, menar Dan Josefsson.

Vill inte kriga

Göran Lambertz säger till Kulturnyheterna att han vill undvika bråk med Dan Josefsson, att han bara vill reda ut rätt och fel i Quikhistorien.

– Jag vill inte kriga med honom, jag tror att han agerat i god tro, han haft väldigt, väldigt fel och det kommer att visa sig. Låt oss inte kriga utan låt oss prata om det här istället. Om han vill bli en ärlig och hederlig journalist ska jag göra vad jag kan för att hjälpa honom in på den banan, säger Göran Lambertz.

Knäppgök i HD

Dan Josefsson har tackat nej till inviten att umgås privat med Göran Lambertz och kallar honom för en knäppgök.

– Det finns många knäppgökar som hör av sig till journalister på olika sätt, men den här sitter ju i Högsta domstolen, det är väldigt oroande, säger Dan Josefsson.

”Fällande domarna var korrekta”

Trots att Sture Bergwall idag är frikänd menar Göran Lambertz att dom fällande domarna faktiskt var korrekta. 

Han är ju fri nu, vad tänker du om det?

– Han är ju fri och då ska man inte tala om honom som skyldig, inte diskutera hans eventuella skuld, men det är viktigt att komma ihåg att man måste tala om detta som en fråga. Var det rättsröta i det svenska samhället eller inte? Jag har gjort bedömningen efter att ha funderat mycket, att det kan man göra även med risken att han misstänkliggörs lite grann, säger Göran Lambertz.

Flerfaldigt nominerad

Dan Josefsson nominerades förra året till Augustpriset för sin bok ”Mannen som slutade ljuga”. Tidigare i veckan nominerades han till Stora Journalistpriset för samma bok i kombination med dokumentären SVT-dokumentären ”Kvinnan bakom Thomas Quick” som han gjorde tillsammans med journalisten Jenny Küttim.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet