Knut Ahnlund. Foto: Scanpix

Knut Ahnlund har avlidit

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Akademiens ledamot Knut Ahnlund har dött.

Knut Ahnlund gick bort på onsdagskvällen, i sitt eget hem. Han hade varit sjuk en längre tid, meddelar Svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Englund.

Ahnlund var litteraturforskare, prisad författare, översättare och kritiker, med boktitlar som ”Jordens skönhet”, ”Spansk öppning” och ”Isaac Bashevis Singer” på meritlistan.

Kritiserade akademien

Dessutom hörde stol nummer sju i Svenska Akademien till Knut Ahnlund, sedan han valdes in 1983. Det arbetet har han dock inte deltagit i sedan år 1996, på grund av oenigheter inom akademien.

År 2005 avsade sid Ahnlund sin stol i Akademien, då han skrev i Svenska Dagbladet att ”Nobelpriset 2004 till Elfriede Jelinek har ödelagt utmärkelsens värde för överskådlig framtid”. Men på pappret var han ledamot fram till sin död, eftersom ledamotskapet enligt stadgarna är ”på livstid”.

”En mycket fin stilist”

Ständige sekreteraren Peter Englund hann aldrig jobba med Knut Ahnlund i Svenska Akademien. Men han kan berätta om några av författarens största bedrifter:

– Knut Ahnlund var en lärd man, hade en imponerande bredd på sitt kunnande och var dessutom en mycket fin stilist. Han skrev ett antal förstklassiga böcker, inte minst den sista essäsamlingen om spanskspråkig litteratur, 'Spansk öppning'. Min personliga favorit bland hans verk är nog den lysande boken om Sven Lidman. När den kom 1996 var den ett rätt unikt verk, men så här i efterhand kan den faktiskt ses som ett förebud till den starka biografitrend som nu går att skåda i Sverige.

Knut Ahnlund blev 89 år gammal.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.