Foto: Fredrik Persson/TT

Manifestationer till stöd för Sara Danius samlade många

Uppdaterad
Publicerad

I dag hölls flera manifestationer runt om landet till stöd för Sara Danius, som lämnat Svenska Akademien. Men enligt Elin Nilsson, en av deltagarna i demonstrationen utanför börshuset i Stockholm, handlade manifestationen om mer än att visa stöd för Akademiens tidigare ständiga sekreterare.

– Jag och alla andra här har fått nog. Nu kan man inte längre sopa övergrepp under mattan, sa hon till SVT.

Direkt efter att Sara Danius meddelat att hon skulle lämna sin plats som ständig sekreterare i Svenska Akademien trendade hashtaggarna #knytblus och #backasara i sociala medier.

Människor lade ut bilder på sig själva i Sara Danius karaktäristiska klädesplagg i samband med hashtaggar. En vecka efter Danius avgång, i samband med Akademiens torsdagsmöte, hölls under torsdagskvällen manifestationer på olika platser i landet – bland annat utanför börshuset i Stockholm, i Göteborg, Helsingborg, Västerås och Jönköping.

Krisen i Svenska Akademien

”Fullpackat”

Enligt SVT:s reporter Simon Sarnecki, på plats under kvällens manifestation i Stockholm, var torget fyllt av människor.

– Det är fullpackat – för en stund sedan sa polisen att 1 000 personer var här, men det är mycket möjligt att fler har kommit, berättade han.

Enligt Elin Nilsson, en av de som samlats utanför Börshuset, handlade manifestationen om mer än Sara Danius.

– Jag och alla andra här har fått nog. Nu kan man inte längre sopa övergrepp under mattan. Det här har blivit en större symbol – nu står vi tillsammans. Och det man förr viskade om – det gör man nu öppet, sa hon till SVT:s reporter.

Camilla var ytterligare en av de människor som samlats på Stortorget. Och enligt henne handlade demonstrationen om ett ställningstagande.

– Vi måste krossa patriarkatet. Jag skulle vilja uppmana folk att ta mer tydlig ställning för att fortsätta backa systerskapet, sa hon.

”Handlar om saker vi inte vet”

Nina Rung var en av medarrangörerna till manifestationen och enligt henne har man genom initiativet velat rikta ljuset på den förflyttning av fokus som skett.

– Det som från början handlade om 18 kvinnors berättelser om sexuella övergrepp handlar nu istället om Sara Danius förmåga att leda Akademien, sa hon till SVT.

Men manifestationen har också fått utstå en del kritik. Siri Steijer, programansvarig Arbetsmarknad Timbro, menar att det är fel att göra en genusanalys av läget i Svenska Akademien eftersom man helt enkelt vet för lite om vad som hänt.

– Det kommer ny information varje dag och hela konflikten handlar om saker som vi inte vet om. Och precis när Sara Danius avgick tyckte människor att man hade tillräckligt mycket information för att applicera en genusanalys. Det gick väldigt snabbt:

– Jag tror att det är ett väldigt bekvämt narrativ där politiker gärna vill samla billiga jämställdhetspoäng, sa hon.

Mer om knytblusmanifestationen ikväll i Opinion Live i SVT 1 kl. 22.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet