Josefine Thorén är en av dem som idag klär sig i knytblus. Foto: Josefine Thorén

Knytblusmanifestation i Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 17.00 på torsdagseftermiddagen så är det flera människor runt om i Sverige som stramar åt knutarna i halsen för att backa Sara Danius. Även i Helsingborg anordnas en manifestation.

Det är Josefine Thorén och Camilla Bergvall som är grundare för den feministiska organisationen FemHbg som ligger bakom manifestationen.

– Vi kommer alla samlas i våra knytblusar på Stortorget i Helsingborg, sen kommer vi ha massa grymma talare som kommer lyfta sina perspektiv på de här strukturerna som finns i vårt samhälle, säger Josefine Thorén.

Hur knytblusen ser ut är inte det viktiga påpekar hon utan hon menar att fokus ligger på att lyfta vad hon kallar maktstrukturer i samhället där fokus förskjuts från misstänkta mäns brott till en kvinnas förmåga: 

– Vi tycker det är viktigt att lyfta fram de här frågorna i hela Sverige och lyfta upp att det här är något som ekar genom historien, säger hon och fortsätter:

– Det är inte bara en kvinna och en avgång utan det här händer överallt och hela tiden. I små konferensrum och i vardagen.

Liknande manifestationer kommer hållas runt om i hela Sverige i dag klockan 17.00 då Svenska Akademien har sitt första möte efter att den ständiga sekreteraren Sara Danius lämnade.

Flera kritiker till fenomenet

Manifestationen i Helsingborg är den enda planerade knytblusmanifestationen i Skåne.

Knytblusfennomenet har också fått kritik från flera håll, bland annat från dem som menar att frågan om Sara Danius i akademin inte har med kön att göra.

När kulturminister Alice Bah Kunke lade upp en bild på sig själv i knytblus på Instagram kritiserades hon av akademiledamoten Kristina Lugn, som menade att ministern begick tjänstefel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.