”3:an... nu! 7:an... nu!” Foto: Robin Hofwander, SVT.

Kolla hyllade ESC-sändningen – från kontrollrummet!

Uppdaterad
Publicerad

Taktkänsla och fantastiska fotografer är två av ingredienserna bakom en lyckad Eurovision Song Contest-sändning.

Alla vi som följde lördagens ESC-sändning från tv-soffan kan nu få en inblick i hantverket bakom sändningen – genom en video som bildproducenten Daniel Jelinek postat i sociala medier.

När SVT Nyheter når honom på måndagen är han trött och sliten.

Eurovision Song Contest 2016

– Men jag mår jättebra och allting blev ju otroligt lyckat. Jag blir alltid förvånad över hur stort det är. Man vet ju att det är mer än 200 miljoner tittare runtom i världen vilket är svårt att ta in. Det är först när man ser alla delegationer, pressuppbåd och utsmyckning runt om i stan som man inser vidden av ESC, säger Jelinek.

Inte bitter!

Lovorden har haglat över produktionen och programledarparet har hyllats av internationella medier för sina insatser.

– Även om det kändes bra under sändningen så hade jag inte förväntat mig att vi skulle få så fantastiska reaktioner som de vi har fått, säger bildproducenten.

Men är det inte lätt att bli bitter när så mycket av strålkastarljuset faller på programledarna?!

– Nej verkligen inte, vi har fått otroligt mycket bra feedback hela produktionen. Det häftigaste är ju att få jobba med ett sånt otroligt team – de bästa av de bästa: ljus, video, fotografer, bildmixer, ljud, producenter och många fler, det är mäktigt! 

Hjältarna i produktionen

Som tv-tittare är det lät att imponeras av arbetet i kontrollrummet, men vad tänker då bildproducenten själv när han tittar på klippet i efterhand?

– Jag blir stolt, det blev ett nummer som stack ut och Georgiens delegation var nöjda. Vi hade tillsammans pratat om deras vision som innehöll idéer om effekter såsom kalejdoskop och splitscreens. Jag lyssnade och skapade efter det tillsammans med min bildmixer Mark Molnar-Veress effekterna innan jag satte mig och planerade kameraarbetet.

Under lördagens användes 24 kameror – och det var bakom dem som produktionens rikta hjältar står att finna. I alla fall enligt Jelinek.

– I ett nummer som Georgiens ligger fotograferna på gränsen för vad som går att hinna med. De skapar dessutom fantastiska bilder av mina ganska kortfattade bildbeskrivningar och är de som är de verkliga hjältarna bakom bidragen, säger Daniel Jelinek.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision Song Contest 2016

Mer i ämnet