Volodymyr Zelenskij Foto: AP/TT

Komikerna som blev politiker

Uppdaterad
Publicerad

På söndagen går Ukraina till presidentval. På listan står en komiker och skådespelare utan tydligt politiskt program: Volodymyr Zelenskij. Men att personer med fötterna förankrade i show business-myllan ställer upp i val är förstås inget nytt – snarast tvärtom. Kulturnyheterna listar några exempel vi minns.

Volodymyr Zelenskij

Han benämns som novis, opolitisk och utan erfarenhet. Juridikutbildade Volodymyr Zelenskij som kandiderar till presidentposten i Ukraina har under större delen av sitt vuxna liv arbetat med underhållning. Dans, musik, tv – och inte minst komik.

Med stor popularitet i opinionsmätningar klättrar Volodymyr Zelenskij  nu mot chansen att efter söndagens val  kanske gå en ny yrkestitel till mötes. Eller om den är just ny kan diskuteras – presidentlivet har han i fiktionen redan testat. I en populär tv-serie spelar han nämligen en historielärare som en dag vaknar till nyheten att han blivit just president.

Volodymyr Zelenskij Foto: AP/TT

Jón Gnarr

Isländske komikern Jón Gnarr startade 2009 det satiriska partiet Besti flokkurinn – Det bästa partiet, som en reaktion på finanskrisen. Året därpå plockade partiet sex av 15 platser i i Reykjaviks kommunval.

Jón Gnarr som bland annat synts till i isländska tv-serier som Nattvakten, Dagvakten och Fångvakten blev sedermera borgmästare efter en tämligen speciell valkampanj där han utlovade allt från gratis handdukar på badhus och Disneyland på flygplatsen till en isbjörn på zoo.

Jon Gnarr med Yoko Ono och Lady Gaga Foto: Brynjar Gauti/TT

Beppe Grillo

Revisorn som blev komiker som blev politiker: Italienske Beppe Grillo drog igång sin komikerkarriär på 70-talet och medverkade i en rad olika tv-program, ofta med politisk satir i fokus.

2009 var han en av medgrundarna till det EU-skeptiska och populistiska partiet Femstjärnerörelsen som fyra år efter starten, 2013, fick 25,5 procent av rösterna i parlamentsvalet i Italien.

Beppe Grillo är numera inte lika framträdande i partiet – men har fortfarande en titel som partiets politiske garant. Partiet sitter i dag i den italienska regeringen tillsammans med högerextrema Lega.

Beppe Grillo Foto: Gregorio Borgia/TT

Al Franken

Amerikanske Al Franken har bland annat varit med i tv-långköraren Saturday night live. Under 1970- och 80-talet skrev han såväl manus som upprädde själv i humorprogrammet.

Efter många års politiskt engagemang kandiderade han 2008 till posten som demokratisk senator för Minnesota och svors in ett år senare.

2017 lämnade han dock sitt ämbete efter att åtta kvinnor anklagat honom för sexuella trakasserier och 32 demokratiska senatorer uppmanat honom att avgå.

Al Franken Foto: AP/TT

Apropå USA...

Ronald Reagan, Arnold Schwarznegger och Clint Eastwood — och fler därtill. På andra sidan pölen är representationen av skådespelarförmågor i statsmannakläder frekvent återkommande.

2018 fick vi besked att ytterligare en skulle ge sig i kast med politiken: Skådespelaren Cynthia Nixon, mest känd från sin roll som Miranda i Sex and the city. Det var i mars som hon meddelade att hon skulle försöka bli delstatens första kvinnliga guvernör för. I september röstade hennes parti, Demokraterna  – men Cynthia Nixon förlorade mot sittande Andrew Cuomo.

Cynthia Nixon. Foto: TT

Bubblare: Wyclef Jean...

Den haitisk-amerikanske artisten deklarerade 2010 att han övervägde att lägga hip hop-karriären på hyllan tillförmån för maktens korridorer i sitt födelseland Haiti.

Särskilt förvånande var det dock inte, då det ett par år innan florerat rykten om politisk ambition sedan den då sittande presidenten Rene Preval gjort Fugees-rapparen till ambassadör för landet.

I augusti 2010 ställde han mycket riktigt upp i presidentvalet. Han fick dock ett ödesdigert besked då hans kandidatur underkändes av landets valnämnd.

Wyclef Jean Foto: TT

... och Méndez

Även svensk-chilenska artisten Méndez, som förutom musiken också varit med i den skruvade realityserien Los Méndez, gav sig för ett par år sedan i kast med en politisk karriär.

För 2016 skapade Méndez stora rubriker när han tillkännagav att han skulle ställa upp i borgmästarvalet i sin hemstad Valparaíso i Chile. Méndez  vann sedermera primärvalet – men kom till sist trea.

Leopold Méndez Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer