Foto: Robert Eldrim /Medljus

Komikern listar: Konstigaste grejerna med Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Han har gjort sig känd som komikern som driver med svenska egenheter. När den svenska nationaldagen är här passar Al Pitcher på att dela med sig av sina iakttagelser.

Den brittiska komikern Al Pitcher har hyllats för sin förmåga att få svenskarna att skratta åt sig själva. Han har bott i Sverige i snart sju år och har hunnit göra en och annan observation om de svenska vanorna och ovanorna.

För SVT Nyheter listar han några anmärkningsvärda iakttagelser.

Sju observationer – här är nationaldagslistan

1. ”I love the klämdag” – Svenskarna har verkligen gjort sitt yttersta för att få en extra dag ledig. 

2. ”You really like glass” – Svenskarna kan lätt äta två glassar en sommardag, är Pitchers bedömning. Det behöver inte ens vara särskilt soligt – det finns alltid läge att äta glass.

3. Säger inte hej i onödan – Pitcher menar att den svenska hälsningskulturen hänger ihop med vår livsstil och kallar den för ett ”solo kind of project”.

4. ”It's varmt nu” – Svenskarna talar gärna om för varandra hur det ligger till med väderprognosen. 

5. Årets första dopp – Det spelar ingen roll hur kallt vattnet är, i Sverige hoppar ni oavsett – som en ritual, kommer Pitcher fram till.

6. Studentflak – I andra länder kanske det ordnas en fest, eller en middag, men i Sverige går studenterna igång på första bästa lastbilsflak. 

7. Skoskyddshysteri – De blåa skoskydden är ett måste på många förskolor och tandläkarmottagningar – att ta av dem igen är inte lika viktigt verkar det som.

Så resonerar Pitcher

En av de första sakerna Pitcher poängterar i intervjun är konceptet ”klämdag”.

– Det är helt underbart. Jag älskar hur ni jobbar så hårt för att få en extra dag ledigt, säger Al Pitcher.

LÄS MER: Därför firar vi nationaldagen just den 6 juni

Superkoll på vädret är en annan sak som Pitcher tycker att svenskarna har.

– Jag har en granne som heter Bengt. Det räcker med att han tittar upp i skyn så vet han exakt vad det är för temperatur ute.

Vad gäller studenternas lastbilsåkande runt stan säger Pitcher att det är närmast förvirrande att se unga vuxna åka runt runt stan på ett lastbilsflak.

– De flesta nöjer sig med en middag eller en fest. Men svenskarna, de frågar, du hade en lastbil inte sant?

Ska fira nationaldagen

Al Pitcher ska fira nationaldagen med sin familj på vad han beskriver som ett stereotypiskt svenskt sätt.

– Det blir väl att gå till Kungsträdgården i Stockholm, vara lite allmänt förvirrad och försöka fira dagen som man ska – även om ingen riktigt verkar veta hur det är.

Ser positivt på olikheterna

Ska man vara utländsk komiker i Sverige finns det en poäng i att dra nytta av utifrånperspektivet som det bär med sig, säger Al Pitcher.

– Det behövs någon utifrån som har ett positivt perspektiv på saker och ting. Det bästa skrattet jag vet är igenkänningsskrattet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.