Därför firar vi nationaldagen just den 6 juni

Publicerad

Du kanske har hört att nationaldagen firas den 6 juni eftersom Gustav Vasa valdes till kung 1523 och att 1809 års regeringsform skrevs under det datumet? Bara delvis sant – den verkliga anledningen är förmodligen något helt annat. Se varför i klippet.

LÄS MER: Vad vet du om Sveriges befolkning?

SVT rapporterade · Hur firar du Sverige i dag?

Hej och välkomna till SVT Nyheters direktrapportering om nationaldagen! Hur firar du den här dagen? Skriv och berätta!
13.21

Skicka in dina bilder av Sverige

SVT NyheterHur firar du nationaldagen? Skicka in dina bilder av Sverige till oss på SVT Nyheter – mejla tipsaoss@svt.se.
13.23

Därför firar vi nationaldagen just den 6 juni

SVT NyheterDu kanske har hört att nationaldagen firas den 6 juni eftersom Gustav Vasa valdes till kung 1523 och att 1809 års regeringsform skrevs under det datumet? Bara delvis sant – den verkliga anledningen är förmodligen något helt annat. Se varför i klippet.

.

13.55
Som utlandssvensk så blir det för barnen middag med svenska flaggan på bordet och en glass. Annars normal arbetsdag tyvärr.
13.55
Firar inte alls denna dag, utan jobbar som vanligt.
13.56

Här firar kungafamiljen nationaldagen

SVT NyheterNationaldagen är en intensiv arbetsdag för kungafamiljen. Efter att ha invigt årets upplaga av ”Öppet slott” kommer kungaparet att närvara vid en stipendieutdelning. För kronprinsessparet står nationaldagsfirandet i Strömsholm på programmet och på kvällen infinner sig hela kungafamiljen på Skansen.
14.00
Firar med bil utställning och mopedrally
i Vretstorp massor med folk.
Per
14.02
Kl 20.00 i kväll börjar det traditionsenliga nationaldagsfirandet på Skansen sändas i SVT Play och SVT1 med Anne Lundberg som programledare och kungafamiljen som hedergäster.
 

Nationaldagen

SVT PlayDen svenska nationaldagen firas traditionsenligt på Skansen under ledning av Anne Lundberg och med den kungliga familjen som hedersgäster. Darin, Marianne Mörck och David Lindgren med flera uppträder på Sollidenscenen inför stor publik. Därefter direktsänd Nationaldagstalkshow med programledaren Tara Moshizi med gäster från Skansens kolonilotter. Sändningen avslutas med tapto av Arméns musikkår från Kungliga slottet.
14.08
 

Knuttarna som sjunger för Sverige

SVT NyheterOmkring 250 mc-entusiaster firar nationaldagen genom att köra kortege genom Blekinge. De stannar i varje kommun – och sjunger nationalsången.
14.08
Jag tar med familjen ut i naturen och avslutar dagen med någon typiskt svensk maträtt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sveriges nationaldag 2017

Mer i ämnet