Tidigare saknades Strindberg-tavlor för 20 miljoner. Foto: TT

17 000 konstverk värda miljoner försvunna från kommunerna

Uppdaterad
Publicerad

Många svenska kommuner vet inte var all konst de äger befinner sig. En kartläggning som P4 Örebro har gjort visar att över 17 000 konstverk saknas eller är på drift. 222 kommuner har svarat på enkäten och hälften av dem säger att det saknas konst.

– Det intressanta är vad som ryms bakom siffran, om det finns några mönster. Och särskilt om det finns mer värdefulla verk som saknas, säger Henrik Orrje, administrativ chef på Statens konstråd till radiokanalen.

I Skara kommun saknades 55 procent av alla konstverk vid den senaste inventeringen. Och i Örebro saknades tidigare två målningar av August Strindberg som tillsammans är värda över 20 miljoner kronor.

– Det sägs att målningarna hittades i en resväska på länsmuseet. Nu finns de i ett bankvalv på hemlig ort, säger Johan Norling.

Men trots att många verk saknas handlar det om få konststölder. I stället beror det ofta på att trasiga konstverk har kasserats utan att det noterats eller att personal flyttat på konst utan registrera den nya placeringen. Samtidigt uppger 30 kommuner att de inte vet hur många konstverk de äger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.