Nya siffror från Myndigheten för kulturanalys visar att kulturen som andel av kommunernas kostnader har minskat. Foto: TT

Kommunerna lägger allt mindre på kultur

Publicerad

Kulturen som andel av kommunernas kostnader har minskat över tid. I Umeå utgör kulturen omkring fem procent av kommunens totala verksamhetskostnader, vilket är mest i landet.

Motsvarande lägsta siffra ligger på strax över en procent och hittas i Överkalix, det visar nya siffror från Myndigheten för kulturanalys som nyhetsbyrån Siren tagit del av.

Den minskande trenden har pågått sedan 1998 och det är också så långt bakåt i tiden som Myndigheten för kulturanalys har siffror.

Källa: Myndigheten för Kulturanalys. Det syns en minskande trend kring kommunernas kostnader för kulturen. Foto: Nyhetsbyrån Siren

I kommunernas kostnad för kultur ingår bland annat bibliotek, allmän kulturverksamhet, musik- och kulturskola samt stöd till studieorganisationer. Kulturutgifterna under förra året uppgick för kommunerna till totalt 11,3 miljarder kronor. Samma utgifter för kultur från staten var 11,9 miljarder kronor.

LÄS MER: Alice Bah Kuhnke: ”Historisk kulturbudget”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.