Foto: SVT

Konkurrensverket godkänner Bonniers köp av Mittmedia

Uppdaterad
Publicerad

Konkurrensverket har godkänt en av Sveriges största medieaffärer på senare tid. Med beslutet står det klart att Bonnier News förvärvar mediekoncernen Mittmedia och dess 28 dagstidningar runt om i landet.

Beskedet innebär att affären, som meddelades i början av februari, nu får grönt ljus. Det rapporterar Dagens Industri. Konkurrensverket bekräftar för Kulturnyheterna att affären går igenom.

”Utredningen visar att företagskoncentrationen inte påverkar konkurrensen på ett sådant sätt att det finns skäl att stoppa den. Bonniers köp av Mittmedia kan därför fullföljas”, skriver Konkurrensverket i beslutet.

Bonnier News köper Mittmedia tillsammans med den norska mediekoncernen Amedia, som går in som minoritetsägare på 20 procent av verksamheten.

”Vi hoppas och tror att Bonnier News med stabilitet, kunskap och långsiktighet kan bidra till en stark framtid för Mittmedia”, uppger Bonnier News vd Anders Eriksson i en kommentar till Dagens Industri.

Försäljningen av Mittmedia, en av de största aktörerna inom lokaltidningsbranschen, kommer i spåren av en lång tid av ekonomiska svårigheter för koncernen till följd av dalande annonsintäkter, bland annat. Vad Bonnier News betalat för det nya förvärvet är ännu inte känt.

Dominerande ställning

Att Bonnier vill köpa Mittmedia har stått klart sedan förra månaden, men eftersom mediekoncernen redan har en mycket stark ställning på mediemarknaden har köpet behövt godkännas av Konkurrensverket – vilket alltså har skett nu.

Förutom Mittmedia äger Bonnier News i dag bland annat Dagens Nyheter, Expressen, GT, Kvällsposten, Sydsvenskan, Helsingborgs Dagblad och Dagens Industri.

Mittmedia är i sin tur en av Sveriges största mediekoncerner, och driver 28 dagstidningar. Däribland Dala-Demokraten, Östersunds-Posten och Gefle Dagblad. Bolaget har idag 1100 anställda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.