Den kinesiske konstnären och aktivisten Ai Weiwei protesterar mot den danska asylpolitiken. Foto: TT

Ai Weiwei ställer in i Danmark

Den kinesiske konstnären och aktivisten Ai Weiwei drar tillbaka enskilda verk samt en utställning från Danmark som svar på landets åtstramade asylpolitik.

Igår beslutade det danska folketinget att anta den omstridda asyllagen som bland annat innebär begränsade uppehållstillstånd, längre väntetid innan familjer kan återförenas, skärpta krav för att uppnå permanent uppehållstillstånd och att de flyktingar som kan, ska bidra till att bekosta sitt eget uppehälle.

Protest mot åtstramning

Som en reaktion på detta drar den kinesiska konstnären tillbaka ett av sina konstverk från konsthallen Aros i Århus. Han stänger även sin utställning ”Raptures” på den privata konsthallen ”Faurschou Foundation” i Köpenhamn.

Enligt den danska tidningen Berlingske beklagar konsthallschefen Jens Faruschou Ai Weiweis beslut men stöttar ändå hans beslut på grund av att ”det danska folketinget går i spetsen för en symbolisk och inhuman politik”.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer