Foto: AFP/TT

Andra länder som plockat bort statyer

Uppdaterad
Publicerad

I USA har statyer av gamla generaler skapat kaos. Men många länders regeringar har behövt ta ställning till sitt förflutna i statyform.

Våldsamheterna i Charlottesville i den amerikanska delstaten Virginia startade med protester mot förslaget om att en staty av sydstatsgeneralen Robert E Lee skulle tas bort.

Generalen ses i dag av många som en symbol för rasism och det amerikanska slaveriet. Flera statyer av sydstatsgeneraler har plockats bort och röster har höjts för att göra sig av med ännu fler.

Men USA är inte det enda landet där politikerna behövt förhålla sig till statyer av forna ledare av olika slag. Här är några exempel.

Georgien och Josef Stalin

2010, i skydd av mörkret, plockade georgiska myndigheter ner en staty av Josef Stalin från ett torg i hans hemstad Gori. Statyn flyttades till ett museum och anledningen till att det hela skedde i hemlighet var att polisen var oroliga för ”provokationer från radikala grupper”.

Stalin i Gori året innan han plockades ner Foto: AP/TT

Rumänien och Ion Antonescu

2002, när Rumänien ville gå med i NATO blev det dags att ta itu med ett gäng statyer av Ion Antonescu, som ledde landet mellan 1940 och 1944 och hjälpte Hitler att döda hundratusentals judar.

Spanien och Francisco Franco

2008 instiftade det spanska parlamentet en lag som tvingade alla landets provinser att göra sig av med kvarvarande statyer av Francisco Franco, även om de flesta redan var borttagna. Samma år togs den sista statyn på fastlandet, i Santander, ner. Samtidigt bytte en gata på kanarieön Teneriffa namn på en av huvudgatorna som bar Francos namn. Franco styrde Spanien från 1939 fram tills sin död 1975.

Foto: AP/TT

Taiwan och Chang Kai-shek

I Taiwans huvudstad Taipei har flera statyer av den tidigare kinesiske nationalistiske ledaren Chiang Kai-shek tagits ner. Chiang Kai-shek flydde Kina efter att ha förlorat inbördeskriget mot kommunisterna. I Taiwan upprättade han en exilregering 1949.

Chiang Kai-shek-staty i Taiwan. Foto: AP/TT

Statyvältning

De flesta diktatorsstatyer tenderar dock att helt sonika vältas av en missnöjd befolkning. Några kända exempel på det är bland annat en staty av Saddam Hussein i Iraks huvudstad Bagdad, 2003, ett antal välta Lenin-statyer i Ukraina och raserandet av en bronsreplika av Enver Hoxha i Albaniens huvudstad Tirana 1991.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer