Brian Eno gör oändlig konst i Huddinge

Uppdaterad
Publicerad

Tanken på hur konst kan påverka barn i skolmiljö väckte världsstjärnans intresse. Nu pryder hans konst ett uppehållsrum på en grundskola utanför Stockholm. ”Jag ville inte skapa ännu ett verk som bara hänger på väggen och som barn ignorerar”, säger Eno.

När konstkonsulten Ann Magnusson fick i uppdrag av ett allmännyttigt bostadsbolag att ta fram konst till en nybyggd skola i Huddinge utanför Stockholm föreslog hon djärvt Brian Eno. Under tisdagen besökte Brian Eno Kästa skola i Huddinge för att berätta om sitt konstverk.

– Jag blev glad att han tackade ja till uppdraget med tanke på hans fulltecknade agenda. Men känner man till hans djupa intresse för konstens betydelse och dess påverkan på människor ser man att det här ett projekt i linje med hans konstverksamhet i stort, säger Ann Magnusson.

Påminner om ett kalejdoskop

Konstverket med namnet ”77 Million Paintings for Kästa School” är ett digitalt ljud-, ljus- och färgkonstverk som visas på åtta skärmar förenade i en stålram.

500 bilder kombineras och överlappar varandra genom en slumpgenerator. Resultatet är ett oändligt varierande visuellt flöde som för tankarna till bilderna i ett kalejdoskop. Unikt för detta projekt är att Brian Eno bjudit in eleverna på Kästa skola att själva bidra med bilder till videokonsten.

– Jag ville inte skapa ännu ett verk som bara hänger på väggen och som barn ignorerar. Något som sitter statiskt på väggen blir lätt osynligt. Det här verket är inte statiskt och det upprepar sig aldrig, åtminstone inte i vår livstid, säger Eno.

Terapeutisk effekt

Han har jobbat med den här typen av bildinstallationer i 30 år och berättar att de tenderar att ha en terapeutiskt verkan på sina åskådare. Något som eleverna på Kästa redan verkar hålla med om. 

– När någon blir arg eller bråkar går den och ställer sig framför konstverket och lyssnar på musiken och då går ilskan över, säger Roman Malyuta, som går i femte klass på Kästa skola.

Från musiker till konstnär

För den stora massan är Brian Eno främst känd för sin karriär som musiker i det brittiska bandet Roxy Music, och för sina produktioner åt bland andra David Bowie, Talking Heads och U2. Han är också upphovsmannen till musikgenren Ambient som är ett slags lågmält, stämningsskapande ljudlandskap utan rytm. Ur musikgenren föddes idén att experimentera med bilder och ljus på samma suggestiva och flödande sätt.

I början av 1980-talet kom Brian Enos första konstverk som han själv kallar för videomålningar.

Verket ”77 Million Paintings for Kästa School” är det första offentliga permanenta konstverk av Brian Eno i Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer