”Pickin WM #1”av den israeliska konstnären Sigalit Landau. Foto: Sigalit LandauVisa alla (2)
Visa alla (2)

Israelisk anarkistgrupp säljer konst

Publicerad

Israeliska konstnärer har donerat över 200 verk.

En israelisk aktivistgrupp som kallar sig Anarchist Against the Wall (Anarkister mot väggen) och som motsätter sig muren mot Västbanken och Israels bosättningspolitik anordnar en konstutställning i Tel Aviv.

Anledningen är främst att gruppen behöver pengar för att täcka advokatkostnader eftersom medlemmarna ofta blir gripna av israelisk polis och militär, skriver the Art Newspaper. Trots att flera advokater har tagit sig an tidigare fall till rabatterat pris har gruppen skulder på nästan två miljoner kronor.

Men gruppen ser också utställningen som en möjlighet att diskutera aktivism och motstånd mot ockupationen.

– Jag hoppas utställningen kan leda till nya sätt att nå ut med vårt budskap, säger en representant för Anarchist Against the Wall till Kulturnyheterna.

Via sin webbsida bjuder man in gallerier och konstnärer att delta i utställningen. 75 procent av priset går till gruppens advokatkostnader och resten till konstnären som donerat verket. Hittills har man fått in över 200 verk från 100 konstnärer. Bland dem internationellt kända namn som Sigalit Landau och David Reeb (Som båda till exempel varit med på Documenta i Kassel).

Det är främst israeliska konstnärer som har skickat in verk men det förekommer också palestinska bidrag.

Vill ha fler utställningar

En företrädare för gruppen säger till tidningen att de hoppas tjäna cirka 320.000 kr på utställningen och att den ska bli ett återkommande arrangemang varje år.

Utställningen ”Intervals” öppnar den 29 augusti på Minshar art school i Tel Aviv.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer