Jätten Vist ruttnar bort Foto: Wikimedia

Jätten Vist ruttnar bort

Uppdaterad
Publicerad

Det är endast en tidsfråga innan träskulpturen Jätten Vist, som tornar upp som ett landmärke längs med infarten till Huskvarna, helt förfallit. De pengar det skulle kosta att renovera jätten finns inte enligt politikerna.

90 procent av huvudet, 70 procent av bålen och 90 procent av armarna – ja i stort sett hela jätten måste bytas ut om den ska fortsätta vara det landmärke den varit längst med E4:an sedan 1969.

Gammalt virke från början

– Det är egentligen bara stommen kvar. Jag har varit i kontakt med konstnären Calle Örnemark som gjort skulpturen. Han säger att det var gammalt virke från början, berättar kommunens kulturchef Ella Fronczak för Jönköpings-Posten.

Genuiniteten kan försvinna

För att renovera Jätten Vist krävs ca 640 000 kronor, pengar som idag inte finns enligt Jönköpings kulturnämndsordförande Inger Gustafsson (FP).

– Vi måste ta ett beslut. De summor som det krävs att renovera den, har vi inte idag. Frågan är om den skulle kännas genuin om man renoverade den så mycket? säger Inger Gustafsson till Jönköpings-Posten.

Vist i legenden

Enligt legenden var det jätten Vist som skapade Visingsö genom att kasta en stor jordtuva i sjön Vättern. Skulpturen av Jätten Vist är gjord av konstnären Calle Örnemark. Örnemark är känd för sina stora träskulpturer byggda av trävirke från rivningsfastigheter och vraktimmer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer