Regeringskansliet i Stockholm. Foto: TT

Konst värd över halv miljon kronor försvunnen från Regeringskansliet

Uppdaterad
Publicerad

Konst för 567 600 kronor har kommit bort från Regeringskansliet.

Mellan åren 2005 och 2012 försvann 23 verk spårlöst från myndigheten, rapporterar P4 Stockholm och hänvisar vidare till nyhetsbyrån Siren, som har begärt ut en polisanmälan från Regeringskansliets förvaltningsavdelning.

Verken var utlånade från bland annat Nationalmuseum och Moderna museet. Den dyraste skapelsen är en målning av 1800-talskonstnären Gustaf Wilhelm Palm och uppskattas vara värd 250 000 kronor.

Personalen vid Regeringskansliet har försökt reda ut var konsten har tagit vägen, men omständigheterna kring de försvunna dyrgriparna är fortfarande oklara.

”Självklart mycket olyckligt”

I ett mejl till Kulturnyheterna uppger regeringskansliets presstjänst att det under fem års tid har ”genomförts ett omfattande inventeringsarbete av samtliga konstverk i Regeringskansliets lokaler”. Det har då konstaterats att 23 konstverk är borta, och de har anmälts försvunna.

”Regeringskansliet har rutiner för dokumentation och hantering av konstverk. Vi för en regelbunden dialog med Statens konstråd och med muséerna, och de har uttryckt sitt förtroende för de rutiner som Regeringskansliet har. Vi spekulerar inte i varför konstverken saknas men konstaterar att det självklart är mycket olyckligt. Regeringskansliet har gjort en förlustanmälan till polisen.”, skriver Johanna Aschan på kansliets presstjänst i mejlet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.