Fotografen Khadija Saye omkom i branden

Konstnären Khadija Saye dog i Londonbranden

Uppdaterad
Publicerad

De två första personerna bland offren i Londonbranden har nu identifierats. En av dem är den brittiska konstnären Khadija Saye, aktuell med en utsällning på Venedigbiennalen. Hon blev 24 år gammal.

Det var under natten mellan tisdag och onsdag som en eld bröt ut i ett lägenhetshus i västra London. 24-våningshuset Grenfell Tower innhöll 120 lägenheter och hittills har minst 30 personer omkommit i den svåra branden. Dödssiffran väntas stiga.

LÄS MER: Storbrand i höghus i västra London

Första offren identifierade

Två av brandens offer har nu kunnat identifierats. En av de som omkom är konstnären Khadija Saye. Saye var 24 år gammal och bodde på 20 våningen i Grenfell Tower.

LÄS MER: Kan bli omöjligt att identifiera döda i Londonbranden

Hennes mamma är fortfarande rapporterad saknad efter branden, det är deras familj som bekräftat uppgifterna till Sky News.

Kollage med delar av Khadija Sayes verk Foto: Skärmdump

Efterlyst på sociala medier

Parlamentsledamoten för Tottenham, David Lammy efterlyste information om Saye på Twitter under onsdagen där han skrev: ”Om ni har någon information om Khadija Saye, kontakta mig. Hon är en nära vän, en vacker själ och en betydande konstnär.” Lammy är gift med Sayes mentor Nicola Green.

Kollage med delar av Khadija Sayes verk Foto: Skärmdump

Ställer ut i Venedig

Just nu ställs Sayes foton ut på konstbiennalen i Venedig. Där visas hennes senaste arbete ”Dwellings: In this space we breathe” i Diaspora-paviljongen.

Fotosamlingen utforskar den gambiska kulturen där fokus ligger på olika spirituella ritualer och en längtan efter att hitta ett stöd i en högre makt.

Saye twittrade bara någon vecka tidigare om hur glad hon var över att få ställa ut på den 57:e biennalen.

Khadija Saye var en fotograf vars verk utforskade olika teman som ritualer, spiritualitet och ens hem. Ett annat av hennes fotoprojekt visar till exempel livet på den nu stängda kabaretbaren Madame Jojo's i London.

LÄS MER: Felaktig isolering kan ligga bakom Londonbranden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.