Konstnären Sophie Calle och U2:s frontperson Bono. Katten på bilden är inte Souris. Foto: Wikimedia Commons & TT

Konstnären Sophie Calle engagerade världsartister att skriva musik till hennes döda katt

Uppdaterad
Publicerad
Den franska konstnären och fotografen Sophie Calle har låtit sammanlagt 38 musiker, däribland Pharrell Williams, Jarvis Cocker och Bono, skriva musik till sin nya utställning som öppnade i förra veckan. Uppgiften: Att tillägna låtarna till hennes döda katt.

Det var efter kattens bortgång år 2014 som Sophie Calles vän, den amerikanska musikern Laurie Anderson, komponerade en sång till minne av djuret. En gåva som fick Calle att börja fundera på att samla ihop även andra musiker för att göra ett minnesalbum i kattens minne.

Nu är det klart, skriver Artnet. Och under den gångna helgen, den 13 oktober, öppnade Sophie Calles soloutställning i Paris där besökarna kan ta del av musiken. 

38 konstnärer och musiker deltar

Av de sammanlagt 38 musiker och konstnärer som deltar ska omkring tio av dem personligen känt katten. Till de som däremot inte kände Souris, som var kattens namn, skickade Sophie Calle ut ett slags ett lära-känna-Souris-startpaket innehållande fotografier och beskrivningar. Samt en fyra minuter lång video om Calles och kattens liv tillsammans.

Bland annat startar albumet med en låt skriven av U2-frontmannen Bono. En slags hyllningsdikt i röstbrevlåde-format med textrader som:

”Hon vänder sitt ansikte mot dig – och överraskat ser du dig själv”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer