Foto: TT

Modigliani-utställning tvingades stänga – verken var förfalskningar

Uppdaterad
Publicerad

Av alla tavlor som ställts ut på en italiensk utställning av konstnären Amedeo Modigliani visade sig en enda vara äkta – i övriga fall handlade det om rena förfalskningar.

På utställningen, som öppnade under våren 2017 i den italienska staden Genua, visades 21 tavlor av den berömde konstnären.

Utställningen öppnade under våren 2017, men tvingades stänga redan efter ett par månader efter att konstkritiker och experter ifrågasatt verkens äkthet.

Efter att tavlorna därefter analyserats kunde man konstatera att endast ett av verken faktiskt var målat av Modigliani – medan de övriga tavlorna i själva verket var förfalskningar, enligt La Repubblica.

De förfalskade tavlorna kommer nu att förstöras, och italiensk polis har inlett en utredning om bedrägeri mot organisatörerna bakom utställningen.

Studentskämt bakom marmorbyster

Det är inte första gången Modigliani-förfalskningar uppmärksammas. 1984 fiskades tre marmorbyster upp ur en kanal i den italienska staden Livorno – till konstvärldens glädje då man trodde att det rörde sig om nyupptäckta verk av konstnären.

Upptäckten visade sig dock senare vara ett skämt, iscensatt av tre studenter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.