Ett av de remixade verken ur nya uställningen ”Mix it up!”. Foto: Jamie Seaboch / EyeQ Innovations.

Museum släpper 25.000 konstverk fria

Uppdaterad
Publicerad

Statens museum for kunst i Köpenhamn laddar upp 25 000 verk som får laddas hem, göras om och spridas fritt av allmänheten.

Tiotusentals verk ur museets samlingar kommer nu att tillgängliggöras för allmänheten, rapporterar Kulturnytt. Det handlar om konstverk där konstnären har varit död i mer än 70 år och upphovsrätten därför har löpt ut.

Prislappen tas bort

Tidigare har Statens museum for kunst tagit betalt av de som velat ha digitala kopior, men nu har man tänkt om:

– Förr i tiden uppfattade vi oss som den ledande auktoriteten. Vi visste vad som var bra för konsten. Hela den idén har utmanats av den digitala revolutionen. Vi har blivit mer ödmjuka och det nya i museernas tankegång är att vi inte längre ska vakta över konsten, säger Merete Sanderhoff, museiintendent, till Kulturnytt.

Ny utställning

För att uppmärksamma konstsläppet låter man nu 13 konstnärer ”remixa” flera av konstverken för att skapa en helt ny utställning.

Förhoppningen från museets sida är också att fler ska ladda hem konsten för att laborera, klippa, klistra och skapa egna verk med konsthistorien som hjälp, samt att bilderna sprids och kommer allmänheten till nytta, enligt museets hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.