Konstnären Saga Berlin och hennes graffitiverk i Hägerstensbadet Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT/Niceguzz

Rättegången mot Saga Berlin: förnekar brott men erkänner handling

Uppdaterad
Publicerad

I dag startade rättegången mot den svenska fotografen och konstnären Saga Berlin. Hon är anklagad för skadegörelse av en utomhusbassäng i Stockholm.

För två år sedan sprejmålade fotografen Saga Berlin en utomhusbassäng i Stockholmsförorten Hägersten när hon spelade in en konstvideo. Stockholms stad krävde initialt konstnären på skadestånd på 400 000 kronor. Under rättegångens första dag sänktes dock kravet med 20 000 kronor eftersom staden sanerat fler utrymmen än bassängen, rapporterar Sveriges Radios Kulturnytt.

Berlin har förnekat brott, men sagt att hon utfört sprejmålningen. Tanken var enligt konstnären att själv sanera bassängen som en del av verket.

Skadeståndskravet har lett till flera uppmaningar om att samla in pengar för att underlätta för Saga Berlin. Graffitirättegången ställs nämligen mot det faktum att Saga Berlin skadades svårt vid terrorattacken på Drottninggatan i april 2017.

För detta erhöll Berlin ett betydligt lägre skadestånd och hennes advokat säger också till Dagens Nyheter att det är bedrövligt att hon ska behöva genomlida ännu en rättegång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.