Röhsska museets ledning sågar personalen i öppet brev

Uppdaterad
Publicerad

I ett öppet brev från Röhsska museets ledning riktas skarp kritik mot personalen. De anställda beskylls bland annat för smutskastning och kallas omogna och undvikande.

– Jag har aldrig upplevt att man gjort så här tidigare, jag tycker det är allvarligt. Många medarbetare är jättechockade och bestörta över den här hanteringen, säger skyddsombudet Eva K Halleröd till Kulturnyheterna

Sedan Röhsska museet i Göteborg förlorade det nationella nätverksuppdraget för design och konsthantverk och museichefen Tom Hedqvist slutade i förtid i våras har det rapporterats om en pressad situation för museipersonalen.

Krisen på Röhsska

Uppdrag av Göteborgs stad

Brevet är skrivet av de två tillförordnade cheferna Christa Törn-Linde och Annika Johansson som fått i uppdrag av kulturförvaltningen att skriva en sammanställning över museets psykosociala arbetsmiljö.

Nu har de skickat ut ett brev till alla anställda där de beskriver arbetsklimatet på Röhsska. Bland annat beskrivs personalen som omogen och undvikande. De beskylls för att göra miner, smutskastning och för att sakna förmåga till självständigt arbete.

”Inte tänkt på”

På frågan hur de tänker kring att hela personalen pekas ut säger Christa Törn-Linde till GP att:

– Det har jag inte tänkt så mycket på, inte mer än att vi försökt att vara så beskrivande som det går, utan att peka ut någon.

Från fackligt håll är man kritisk till att brevet skickats ut till personalen. Men också, som Eva K Halleröd anser, att kulturförvaltningen ställer sig bakom innehållet.

– Det väldigt allvarligt om man som anställd inte kan gå till chefens chef för att lyfta frågan. Man är ensam, säger Eva K Halleröd.

Röhsskas enhetschefer vill inte kommentera brevet utan hänvisar till Göteborgs stads kulturdirektör Anna Rosengren som säger: 

– Det psykosociala arbetsmiljön på Röhsska museet är ytterst allvarlig, och i detta bad jag cheferna sammanställa sin upplevelse. De var tydliga med att de ville delge medarbetarna vad dom upplever och ha en transparent process. Hur de gjorde detta hade kunnat göras på ett annat sätt...

Den här sortens brev, kan inte det förvärra läget?

– Precis som jag sa tidigare, så hade man kunnat kommunicera det här på ett annat sätt. Läget är redan innan brevet skickades, ut ytterst allvarligt. Och det är problematiken kring den psykosociala arbetsmiljön som vi nu måste ta tag i, säger Göteborgs stads kulturdirektör Anna Rosengren.

I inslaget finns en bild av Anna Rosengren, fotograf är Joachim Lechte.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen på Röhsska

Mer i ämnet