Sovjet och Nazityskland ska lära oss vikten av källkritik

Uppdaterad
Publicerad

”Propaganda – Risk för påverkan” så heter den nya utställningen på Forum för levande historia i Stockholm. Där tar man avstamp i den propaganda som skapades under Sovjetkommunismen och nazismen på 1930- och 40-talen, och drar paralleller till vår tid.

Nyckelordet för utställningen är källkritik.

– Ska jag tro på det här? Har jag en egen uppfattning? Var står jag? Det skulle jag vilja att man tar med sig härifrån, säger överintendenten på Forum, Ingrid Lomfors.

Att få hjälp att förstå hur och varför filterbubblor skapas, på så vis kan man själv bli mer vaksam på om man kanske sitter fast i en.

Det är aktuellt för människor i dag, liksom det var det för 80 år sen.

”Människan är densamma”

– Människan är densamma, dom psykologiska aspekterna har inte förändrats, men tekniken är ju en helt annan i dag, säger en av utställningens skapare Åsa Thunström, pedagog.

Högstadie- och gymnasieelever är målgrupp för utställningen, och Nora Bimer-Annell från Södra latins gymnasium kände igen sig i filterbubblan:

– Det är ju enklare att ta in nyheter från källor som man tycker om och litar på, och då finns det ju risk att det blir ensidigt.

Utställningen öppnar på fredag på Forum för levande historia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.