Den syriska konstnären Diala Brisly nekas inresetillstånd till Sverige. Foto: Tempo Dokumentärfestival

Syrisk konstnär nekas inresetillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Diala Brisly var bokad som en av huvudtalarna på dokumentärfestivalen Tempo. Nu nekas hon inresetillstånd till Sverige. – Jag behandlas som en kriminell, säger hon till Kulturnyheterna.

Diala Brisly blev känd för sina kontroversiella teckningar av hungerstrejkande kvinnor i det syriska fängelset Adra. Hon var en av den arabiska vårens starkare röster och lämnade sitt hemland när inbördeskriget började. Sedan dess bor hon i Beirut där hon är verksam som illustratör, animatör och konstnär, med uppdragsgivare som Al Jazeera och BBC.

På tisdag skulle Diala Brisly deltagit i ett seminarium med syriska exilkonstnärer, som anordnas av Tempo dokumentärfestival tillsammans med Filmregion Stockholm-Mälardalen och Stockholms Dramatiska Högskola. Men nu nekas hon alltså att få resa in i Sverige. Anledningen: risken att hon inte ska vilja åka hem igen.

Diala Brisly upplever att beslutet som fattats på den svenska ambassaden i Amman baseras på fördomar.

– Jag vet vad folk tror om oss här. Ärligt talat, om du undrar hur det här känns är jag riktigt, riktigt arg. Det här är inte lätt. Jag behandlas som en kriminell, säger hon när Kulturnyheterna får tag på henne hemma i Libanon.

”Strukturell rasism”

Upprördheten delas av seminariets arrangörer.

– Vi har gjort allt enligt konstens alla regler. Vi har biljetter tur och retur, står för hennes omkostnader och vi har bokat boende, säger Beata Mannheimer som arbetar som projektutvecklare på filmregion Stockholm-Mälardalen.

Arrangörerna för seminariet hjälpte Diala Brisly att ansöka om inresetillstånd på den svenska ambassaden i Amman, men tillståndet nekades.

– På något sätt handlar det om att man utgår från att hon ska vilja stanna här. Då börjar man landa i en strukturell rasism. Hon har ordnade förhållanden i Beirut, och blir fånge i Libanon nu. Det är allvarligt, säger Beata Mannheimer.

Konstens frihet hotas

Seminariet Syriatypes handlar dels om exilkonstnärskap, dels om aktivism online. Nu får det genomföras med en reducerad skara deltagare.

– Nu stänger man gränsen så till den milda grad att man inte ens kan utbyta erfarenheter eller mötas. Jag kan resa vart jag vill i hela världen, utan att behöva tänka. Men Diala kan ju inte ens komma hit när hon blir inbjuden, av tre institutioner, att prata om sig själv som professionell konstnär. Hon hindras från att vara en fri konstnär. Jag tycker det är ganska förfärligt, säger Beata Mannheimer.

Befaras statuera exempel

Beata Mannheimer befarar att konsekvenserna kan bli mer långtgående för Diala Brisly än att hon inte kan delta i nästa veckas seminarium. Att det här avslaget kommer att statuera exempel för andra länder, dit Diala Brisly vill och behöver åka för att kunna utöva sitt yrke.

– Det här kan få stora konsekvenser för hennes konstnärskap. Som professionell konstnär måste man kunna resa och ställa ut, säger Beata Mannheimer.

Diala Brisly är den andra syriska kulturutövaren på kort tid som nekas inresetillstånd till Sverige. Som Kulturnyheterna tidigare rapporterat fick även musikern Omar Souleyman avslag på sin visumansökan. Efter överklagan till Migrationsdomstolen drogs dock detta avslag tillbaka, och han kunde genomföra en konsert i Stockholm i går.

Ingen kommentar från UD

Utrikesdepartementet, UD, kan inte kommentera det enskillda fallet utan berättar enbart om hur det går till att ansöka om inresetillstånd.

– Inresetillstånd söker man på närmsta ambasad. Beslutet fattas självständigt av ambassaden men ambasssaden kan lämna över ärendet till Migrationsverket. Ambassaden måste försäkra sig om avsikten med resan, att den sökande har för avsikt att återvända. Om inte ambassaden kan försäkra sig om det nekas personen inresetillstånd. Beslutet kan överklagas, säger Karin Nylund, presskommunikatör UD.

Kulturnyheterna söker Sveriges ambassad i Amman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.