Palmyra i Syrien, en av alla platser där kulturarv förstörts och plundrats. Foto: TT Bild.

Unesco: Illegala handeln med kulturarv viktigaste frågan

Publicerad

Om EU skulle harmonisera sin lagstiftning kring handel med kulturarv, så skulle mycket vara vunnet. Det anser Irina Bokova, generaldirektör för FN-organet Unesco.

För det är just handeln med kulturarvsföremål som Unesco fokuserar på, berättar Bokova under ett välbesökt seminarium i världarvsstaden Visby.

–  Vi har tyvärr inget sätt att ingripa för att stoppa all fortsatt förstörelse. Men vi kan motarbeta illegal handel med kulturarvsföremål och därmed ocskå finansiering av terrorism. Det är det viktigaste för oss nu.

Ljus och mörker

Och Irina Bakova ser ljusningar på lagstiftningsområdet:

–  USA har helt nyligen infört en ny lagstiftning på området, så nu hoppas jag att EU följer efter, säger hon.

Men frågan är hur stor den europeiska enigheten är när det kommer till frågor om kulturarv. Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) menar att frågan diskuteras både på ministermötena och ute i fikarummen i Bryssel, men att skillnaderna i inställning kan vara stora.

–  När man diskuterar kulturarv och identitet, öppenhet och yttrandefrihet – allt detta som är grunderna för vår union – så är det väldigt tydligt att det blåser hårda vindar och att det finns länder där mörka krafter styr. Det är helt uppenbart, säger Bah Kuhnke till Kulturnyheterna.

Nationellt eller globalt?

Paneldeltagarna i Almedalen lyfter också särskillt fram just konflikten mellan det nationella och det globala perspektivet.

–  Vi ska vara försiktiga med att prata om ”mitt kulturarv”, det är något vi delar med alla, menar riksantikvarien Lars Amréus, och får medhåll av Unescos Irina Bokova, som menar att just detta uppdelande av ”vi” och ”dom” är en av terrororganisationen IS drivkrafter i förstörandet av kulturarv.

–  De vill nu radera ut minnet av att vi alltid interagerat med andra och att det genom historien levt judar, muslimer och kristna sida vid sida i till exempel Irak.

Proposition till vintern

För ganska exakt ett år sedan, också i Almedalen, presenterade Alice Bah Kuhnke nyheten att regeringen avser att lägga fram en kulturarvsproposition. Arbetet med den fortskrider och kulturministern siktar på att kunna lägga fram den i december.

Hänger den svenska propositionen ihop med det globala perspektivet av kulturarv?

–  Sverige är ingen isolerad ö, så även om det är en svensk proposition som läggs fram för Sveriges riksdag så hänger den ihop med den europeiska och den globala diskussionen om kulturarv, säger Alice Bah Kuhnke till Kulturnyheterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kulturen i Almedalen

Mer i ämnet