Pamela Geller under sitt besök i Sverige i augusti. Foto: Scanpix

”Vilks förkroppsligar SION:s principer”

Uppdaterad
Publicerad

Pamela Geller, ordförande för den antimuslimska organisationen SION, om konferensen som fick Vilks portad från Jamtli.

Lars Vilks planer på att tala på den antimuslimska organisationen SION:s konferens i New York den elfte september, gjorde att han portades från en utställning på Jamtli i Östersund. Det ledde i sin tur till ett massavhopp av konstnärer, och i går ställdes utställningen in. Lars Vilks har skrivit i Aftonbladet att talet är en del av ett konstprojekt som påbörjades när han ritade de uppmärksammade Mohammed- karikatyrerna för några år sedan.

Han skriver också att han har svårt att tro att hans deltagande i konferensen skulle legitimera SION och dess åsikter.

”Lars Vilks är en modig man”

Pamela Geller är ordförande för SION och känd antimuslimsk debattör. I början av augusti var hon i Sverige tillsammans med andra profiler från den så kallade counterjihad-rörelsen och demonstrerade. Kulturnyheterna sökte i går Pamela Geller för att höra vad Vilks deltagande i konferensen betyder för SION.

I ett mejl till Kulturnyheterna skriver hon: ”Lars Vilks är en modig man som riskerar livet i sitt försvar för yttrandefriheten. Varenda svensk och alla frisinnade personer världen över ska tacka Vilks för att han utmanar idén om islams överlägsenhet, när så många andra har visat sig fega. ”

”Förkroppsligar SION:s principer”

Hon menar att SION är stolta att kunna presentera Lars Vilks som en av talarna på konferensen.

”Vilks förkroppsligar SIONS principer om yttrandefrihet och lika rättigheter för alla, utan undantag för olika grupper. Ingen grupp kan höja sig över kritik,” skriver hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Lars Vilks

Mer i ämnet