Virkade koraller. Foto: (HAM)

Virka ett korallrev – världens största interaktiva konstprojekt

Publicerad

Crochet Coral Reef – det virkade korallrevet – startades i Australien 2005 av tvillingsystrarna Margaret och Christine Wertheim och har pågått sedan dess; ett aktivistiskt konstprojekt för att uppmärksamma hur korallreven påverkas av havens uppvärmning, och som under årens lopp involverat 10 000 handarbetare i 40 städer, exempelvis New York, London, Riga och Abu Dhabi.

Med start torsdag delas påsar med virkmaterial ut på Helsingfors konstmuseum (HAM), men det går också bra att använda material som finns hemma. 

Varför just virkning? Dels finns en feministisk aspekt i att upphöja kvinnligt handarbete till konst, dels lämpar sig virkning utmärkt för att efterlikna organiska former, exempelvis den veckade så kallade hyperbola form som finns hos många havssniglar och mollusker, säger Margaret Wertheim.

Margaret Wertheim är forskare och författare och arbetar med att visualisera miljöförändringar. Här berättar hon i ett TED-talk om bakgrunden till projektet, som började med en förfrågan från Andy Warhol Museum.

Från och med idag fram till 1 mars 2021 finns möjlighet att bidra till det virkade korallrevet, och havsorganismerna ska skickas in till Helsingfors konstmuseum senast 1 mars för att ingå i Helsingfors första konstbiennal som startar 12 juni 2021 på ön Vallisaari, eller Skanslandet, i finska viken strax utanför Helsingfors.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer