KonstAB hyllar flummandet i filmdebuten: ”Som Da Vinci-koden på LSD”

Publicerad

Konstkollektivet KonstAB har tidigare uppmärksammats i teatersammanhang. Nu debuterar de med långfilmen “Vernissage hos Gud”. En film som de kallar för en hyllning till det okommersiella flummandet och en “Da Vinci-koden” på LSD.

– Det är ingen svårmodig film, säger Ossian Melin till SVT.

“Vernissage hos Gud” handlar om konststudenten Irma som blir utvald av Gud för att göra det perfekta verket till sin examensutställning. Men hon stöter på hinder på vägen – i form av ett uråldrigt hemligt sällskap som vill kommersialisera konsten. I Hasse och Tage-anda utspelas sen en kamp mellan gott och ont, med figurer som den rike fabrikören i hög hatt.  

– Det finns någonting roligt i det svartvita. En stor inspirationskälla är “Äppelkriget” med de onda kapitalisterna och sen de här snälla bönderna. Det är väldigt kul att placera det i svenskt konstsammanhang, säger Ossian Melin, som ihop med Filip Aladdin skrivit och regisserat filmen. 

Tillsammans med Anton Hellström slog trion igenom med sketchkontot ”Olikapersoner” på instagram. Under namnet KonstAB har de sedan gjort flera teaterföreställningar, senast en egen tolkning av Shakespeares “Stormen” som spelades på Göteborgs Stadsteater och Dramaten. 

Hyllar flummandet

Långfilmsdebuten beskrivs som en hyllning till det riktningslösa flummandet, där processen snarare än det färdiga resultatet är det viktiga. 

– Framför allt skulle generationen under oss må bra av att vara lite mer riktningslös. Man behöver inte bestämma sig när man är 12 år för vilken högskoleutbildning man ska gå – konst är inte en checklista. Konstnärskapet är mer som att vara präst, det är en inre resa man gör, säger Ossian Melin.

Filip Aladdin fyller i.

– Allt annat i ens liv ska ju kvantifieras och mätas. Man ska alltid ha ett resultat. Så det är väl jättebra att konsten inte ska ha det.  

Även om filmen behandlar allvarliga frågor som konstens värde, beskriver Ossian Melin den som en “popcornrulle” som ska ge publiken energi.  

– Sen att det råkade handla om konst och Gud, ja, vad fan, det hade kunnat handla om snabba bilar också – det ska vara fart liksom. Man ska vara piggare när man går ut än när man går in. Det är ingen svårmodig film.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.