Konstkritikern om monoliterna: Ett resultat av ”new age”-trenden

Uppdaterad
Publicerad

Mysteriet kring monoliterna fortsätter – nu senast i Katrineholm. Kulturnyheternas konstkritiker Dennis Dahlqvist tror att de utplacerade pelarna är ett resultat av en pågående ”new age”-trend.

Ett obeliskliknande monument i form av nutida monoliter hittades för första gången i Utah i USA tidigare i år. Efter det har liknande verk upptäckts på ett trettiotal olika ställen i världen.  

Monoliten i Katrineholm håller inte samma mått som de andra runt om i världen, menar Dennis Dahlqvist: 

– Den står på ett berg med utsikt över byggnader. Man får tyvärr inte den skarpa kontrasten då med naturen och konsten i form av monoliten, som i Utah, säger han.

Utomjordiska monument 

Det har spekulerats om utomjordiska kopplingar till monoliterna eftersom att vissa har försvunnit strax efter att de hittats och att “konstnärerna” i de flesta fall inte trätt fram.  

– Det finns ett sug efter andlighet. Längtan efter något större och bättre är kanske större än någonsin, speciellt nu i och med pandemin, säger Dennis Dahlqvist. 

Hör konstkritern berätta mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.