Mystiska monoliten försvunnen

Uppdaterad
Publicerad

Den tre meter höga monolit som hittades mitt ute i öknen i Utah, USA, för snart två veckor sedan är nu mystiskt försvunnen, rapporterar Sky News.

”Vi har fått trovärdiga rapporter om att den olagligt installerade strukturen som kallas för 'monoliten' har förflyttats av en okänd part”, skriver lokala myndigheter i ett uttalande.

Det var den 18 november i år som naturvårdare vid avdelningen för allmän säkerhet hittade en tre meter hög monolit av stål mitt ute i Utahs öken.

Fyndet, som gjordes i samband med en helikopterflygning över området, har väckt en rad frågor och teorierna har gått varma om vad det kan vara – och, inte minst, hur den massiva stålkonstruktionen har hamnat där.

– Det såg inte ut som om den var slumpvis nedsläppt på marken, berättade helikopterpiloten Bret Hutchings för CNN efter upptäckten.

Platsen har sedan dess sökts upp och besökts av nyfikna och fotvandrare som själva har beskrivit fyndet som något oförklarligt.

Nu adderas ännu ett frågetecken till historien.

Enligt lokala myndigheter är metallföremålet försvunnet.

”Förflyttats av okänd part”

”Vi har fått in trovärdiga rapporter om att den illegalt installerade strukturen som kallas för 'monoliten' har förflyttats av en okänd part”, skriver Bureau of Land Management (BLM), i ett uttalande.

Myndigheten uppger vidare att de inte själva har flyttat stålstoden då den anses vara privat egendom. Samtidigt påpekas att eventuella brott kring händelsen utreds av den lokala polisen.

”Strukturen har fått internationell och nationell uppmärksamhet och vi har mottagit rapporter om att en grupp personer förflyttade den på kvällen den 27 november”, skriver man i uttalandet.

Meddelande i sanden: ”Bye bitch”

Riccardo Marino är en av alla som bestämde sig för att besöka det avlägsna området i södra Utah. I ett inlägg på Instagram beskriver han hur han och Sierra Van Meter begav sig dit i fredags kväll och då till sin förvåning upptäckte att monoliten var borta.

På platsen där den troligtvis stått hade någon skrivit ”Bye Bitch!” och urinerat på marken, något som bland annat Fox17 Online rapporterat om.

Andra besökare beskrivs även ha staplat stenar runt platsen där ståpjäsen tidigare hade stått.

Monoliten har under veckan kopplats ihop med ett flertal filmer och serier, bland annat 2001: A Space Odyssey.

Men Nick Street, talesperson vid avdelningen för allmän säkerhet, har tidigare sagt till tidningen New York Times att det mest troliga är att det rör sig om ett konstverk:

– Så vitt vi vet kan den ha stått där sedan 40- eller 50-talet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.