Konstnären Saga Berlin Foto: TT

Konstnären Saga Berlin får prövningstillstånd i Högsta domstolen

Uppdaterad
Publicerad

2016 sprejmålade konstnären Saga Berlin en utomhusbassäng i Hägersten som en del av konstverket Uppfinn något eller dö. Hon dömdes i både tings- och hovrätten för grov skadegörelse. Nu ska Högsta domstolen pröva om hovrätten hade rätt att avgöra målet utan huvudförhandling, det rapporterar Dagens juridik.

Saga Berlin dömdes 2018 i tingsrätten till villkorlig dom och dagsböter för grov skadegörelse med ett skadeståndskrav till Stockholms Stad på drygt 280 000 kr. Konstnären medgav att hon klottrat i bassängen, men anser inte att hon är ansvarig för skadegörelse eftersom hon inte hade uppsåt att förstöra och planerade att själv sanera bassängen.

Domen överklagades till Svea hovrätt som fastställde tingsrättens dom. Det gjordes utan att hovrätten genomförde en ny huvudförhandling.

– Saga Berlin har överklagat domen och pekat på att hon inte fått någon förhandling i hovrätten och det är den frågan som Högsta domstolen i första hand ska avgöra, säger Fredrik Blommé, justitiesekreterare på Högsta domstolen.

”Finns behov av vägledning i målet”

Skälen för prövningstillstånd i högsta domstolen kan vara antingen att det finns misstanke om det begåtts allvarliga fel eller att man vill vägleda domstolarna kring hur de ska tänka.

– Domstolen anger inte vilka skäl som är orsak till prövningstillståndet. Men riksåklagaren har tidigare angett att det finns behov av vägledning i det här målet, säger Fredrik Blommé.

Kan leda till prövning i andra delar av målet

Prövningstillståndet innebär alltså att Högsta domstolen prövar om hovrätten hade rätt avgöra målet utan en huvudförhandling. Men även andra delar av målet kan komma att prövas.

– Beroende på vad man kommer fram till i den här prövningen så kan det leda till prövningstillstånd i andra delar av målet. Till exempel vad gäller skadeståndet och påföljden, säger Fredrik Blommé.

– Ansvarsfrågan är inte laga kraft vunnen så den frågan kan fortfarande komma att prövas. Dörren är inte stängd för det, säger Fredrik Blommé.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.